KO SDP BIH HNK

Dok je SDP BiH, zalagat ćemo se za jednakopravnost svih građana u BiH

Povodom jučerašnjeg priopćenja kluba hrvatskih zastupnika u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije, koji smatra da Socijaldemokratska partija BiH vrši predizbornu promidžbu i to godinu dana prije izbora, tražeći da se dnevni red sjednice proširi amandmanima na Ustav HNK/Ž-a, kojima bi se srpski narod prepoznao kao konstitutivan u tom najznačajnijem pravnom dokumentu Kantona/Županije, prinuđeni smo dati tražene odgovore:

– Da.  SDP vrši predizbornu promidžbu jer zahtijeva i zahtijevat će, dok postoji, jednakopravnost svih građana, konstitutivnih naroda i Ostalih, na teritoriji cijele BiH. To nam je i u Programu i u Statutu i u genetskom antifašističkom kodu.

-Da. S tim geslom smo i do sada išli i ubuduće ćemo ići na izbore.

– Da. Jedino u HDZ- ovskim morbidnim nacionalističkim promišljanjima, zalaganje za konstitutivnost i ravnopravnost jednog cijelog naroda, može biti okarakterizirano kao nešto negativno. Jedino HDZ- u može pasti na um da u istom priopćenju izjavi kako je Klub hrvatskih zastupnika jednoglasan u stajalištu da podržava konstitutivnost srpskog naroda, a istovremeno napuštati Skupštinu kada se o tome treba odlučivati i druge optuživati da, zbog istog takvog stava, samo ne deklarativnog i licemjernog, opstruiraju rad Skupštine.

– Danas je to pitanje konstitutivnosti Srba u HNK/Ž, u kojem licemjerni HDZ  ima apsolutnu vlast i ne dozvoljava svojim sugrađanima konstitutivnost i pravo na ravnopravnost jezika i pisma, a sutra će to biti pitanje Hrvata, Bošnjaka, građana i Ostalih, ovdje u nekoj drugom kantonu/županiji ili entitetu .

 

– Da. To se zove institucionalno nasilje.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu