Ivan Boban

Dodjela grant sredstava mora biti transparentnija

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, Ivan Boban, postavio je pitanje Vladi FBiH vezano za dodjelu bespovratnih, tzv. grant sredstava, na nivou Federacije BiH. Trenutna dodjela grant sredstava nije transparentna i javnost nije upoznata s načinima dodjele tih sredstava.

„Analizirajući izvještaje o izvršenju proračuna za 2018. i 2019. godinu, primijetio sam da Vlada FBiH dodjeljuje mnogo novca kroz dodjelu grant financijskih sredstava pravnim subjektima, bez transparentnog postupka, kao i bez plana o tome, kakvi su projekti zapravo potrebni Federaciji BiH“, ističe zastupnik Boban.

Zastupnik Boban u svom pitanju traži, od Vlade FBiH i Federalnog ministarstva financija, informacije o tome, kome su dodjeljivana grant sredstva u periodu od 2015. do 2019. godine, koliko sredstava je dodijeljeno od strane pojedinog ministarstva, kome su ta sredstva dodijeljena, te je li izvršen povrat financijskih sredstava u slučajevima kada konkretan projekt nije realiziran.

Praksa je do sada pokazala da se sa sredstvima iz javnih izvora postupalo veoma neodgovorno, što stoji i u izvještaju Federalnog statističkog zavoda. Po tom izvještaju, Vlada FBiH i resorna ministarstva su dodjele grant sredstava radili neplanski, bez kontrole tih sredstava i u konačnici, bez evaluacije implementacije istih.

„Također, od Vlade FBiH se traži, da se izjasne, postoji li plan uvođenja sustava „E-grant“, putem kojeg bi građani mogli pratiti sve financijske tokove Vlade FBiH i njenih institucija i ustanova, kada je riječ o dodjeljivanju nepovratnih proračunskih sredstava“, ističe Boban.