SDP BiH

Dodikova „zajednička Izjava“ predložena da ne bude usvojena

Dodikov prijedlog Izjave po kojoj su entiteti subjekt evropskih integracija, kao i prejudiciranje budućeg ustavnog uređenja BiH gdje predviđa uspostava dvije izborne jedinice u FBiH, između ostaloga, za SDP dokument čine neprihvatljivim

Slika

SDP BiH još jednom ponavlja svoj stav da novi pristup EU prema BiH, koji je jasno vidljiv i iz Zaključaka Vijeća za vanjske poslove Evropske unije, smatramo velikom prilikom za našu državu.

Smatramo da put BiH u EU treba biti integrativni faktor našeg društva te da ovi procesi nisu i ne smiju biti ekskluzivno pravo stranaka na vlasti. Značajnu ulogu trebaju imati i opozicione stranke, ali i nevladin sektor, mediji, akademska zajednica…

SDP je nedavno pozdravila aktivnost Predsjedništva BiH koje je izradilo prijedlog Izjave o prihvatanju Zaključaka Vijeća za vanjske poslove Evropske unije, jasno naglasivši da je to pozitivan korak, ali i da nas izjave neće dovesti u EU nego vrlo ozbiljan odgovoran i konkretan rad koji treba uslijediti. Tek tada ćemo svjedočiti ozbiljnosti i stvarnoj opredjeljenosti svih političkih aktera da naša država uskoro postane kandidat za EU.

U tom kontekstu prijedlog zajedničke Izjave predstavnika parlamentarnih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH, a koju je predložio predsjednik SNDS-a Milorad Dodik, mi u SDP-u ocjenjujemo kao nepotreban pokušaj usporavanja procesa približavanja EU kroz očiglednu namjeru da se u sukob izmedju SNSD i stranaka okupljenih oko SDS-a uvuku i sve ostale parlamentarne stranke.

Dodikov prijedlog Izjave po kojoj su entiteti subjekt evropskih integracija, kao i prejudiciranje budućeg ustavnog uređenja BiH gdje predviđa uspostava dvije izborne jedinice u FBiH, između ostaloga, za SDP dokument čine neprihvatljivim. Ovi segmenti dokumenta pokazuju očiglednu namjeru predlagača da dokument ne bude usvojen, ali da se o njemu razvije široka diskusija sa što je moguće više političkih sukoba i teških riječi. SDP u toj osmišljenoj predstavi za javnost neće učestvovati.

Smatramo da treba cijeniti inicijativu EU i iskoristiti pruženu šansu, te se ozbiljno ophoditi prema obavezama koje iz nje proističu. Stoga, sve političke aktere još jednom pozivamo na ozbiljnost i konkretan rad.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.