Zekerijah Osmić za N1

Dodik radi na destabilizaciji BiH

Zekerijah Osmić, bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine, za N1 je komentarisao izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o oblačenju uniformi Vojske Republike Srpske.

Osmić je kazao da su izjave Dodika u kontinuitetu.

“On taj kontinuitet održava na način da one postaju sve otrovnije i destabilizirajuće. Sve više destabiliziraju stanje u Oružanim snagama BiH”, istakao je.

Podsjetio je da je krajem 2005. godine, Parlamentarna skupština je donijela Zakon o odbrani BiH, te da su početkom 2006. godine započeli sa Ministarstvom odbrane kao jedinstvenim ministarstvom i jednistvenim oružanim snagama na nivou BiH.

“Još ću jednom podsjetiti da su tim datumom ukinuta dva entitetska ministarstva i dobili smo jedinstvene Oružane snage BiH. Od tada pa do danas, ova reforma se smatra za jednu od najuspješnijih reformi u poslijeratnoj BiH”, kazao je.

Osmić očekuje od Predsjedništva BiH i budućeg Vijeća ministara samo da poštuju Ustav i zakone BiH.

“Ja tako nešto očekujem. Međutim, očito Dodik i drugi organi, prije svega Narodna skupština RS i drugi pojedinci, pa čak i gospođa Cvijanović, jednostavno ignorišu ono što su i sami donijeli”, kazao je.

Osmić smatra da je krajnje vrijeme da se NATO Štab u Sarajevu pozabavi izjavama Dodika.

“Izjave Dodika konačno zadiru u ustavni poredak i stabilnost BiH. Konačno za Dodika treba podići prijavu u Tužilaštvu BiH, kao što je to sinoć izjavio član Predsjedništva BiH Željko Komšić. I konačno da treba, kao i za sve druge ljude koji prave sitnije prekršaje, privesti i zadržati ga 24 sata, da vidimo zašto on to izjavljuje, šta mu je pozadina”, kazao je i istakao:

“Dodik radi na destabilizaciji BiH, što mu se ne smije dopustiti.”

Podsjećamo, Dodik je juče u Banjaluci zatražio od komande Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, jer je to njihov dan.