Zekerijah Osmić za N1

Dodik radi na destabilizaciji BiH

Zekerijah Osmić, bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine, za N1 je komentarisao izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o oblačenju uniformi Vojske Republike Srpske.

Osmić je kazao da su izjave Dodika u kontinuitetu.

“On taj kontinuitet održava na način da one postaju sve otrovnije i destabilizirajuće. Sve više destabiliziraju stanje u Oružanim snagama BiH”, istakao je.

Podsjetio je da je krajem 2005. godine, Parlamentarna skupština je donijela Zakon o odbrani BiH, te da su početkom 2006. godine započeli sa Ministarstvom odbrane kao jedinstvenim ministarstvom i jednistvenim oružanim snagama na nivou BiH.

“Još ću jednom podsjetiti da su tim datumom ukinuta dva entitetska ministarstva i dobili smo jedinstvene Oružane snage BiH. Od tada pa do danas, ova reforma se smatra za jednu od najuspješnijih reformi u poslijeratnoj BiH”, kazao je.

Osmić očekuje od Predsjedništva BiH i budućeg Vijeća ministara samo da poštuju Ustav i zakone BiH.

“Ja tako nešto očekujem. Međutim, očito Dodik i drugi organi, prije svega Narodna skupština RS i drugi pojedinci, pa čak i gospođa Cvijanović, jednostavno ignorišu ono što su i sami donijeli”, kazao je.

Osmić smatra da je krajnje vrijeme da se NATO Štab u Sarajevu pozabavi izjavama Dodika.

“Izjave Dodika konačno zadiru u ustavni poredak i stabilnost BiH. Konačno za Dodika treba podići prijavu u Tužilaštvu BiH, kao što je to sinoć izjavio član Predsjedništva BiH Željko Komšić. I konačno da treba, kao i za sve druge ljude koji prave sitnije prekršaje, privesti i zadržati ga 24 sata, da vidimo zašto on to izjavljuje, šta mu je pozadina”, kazao je i istakao:

“Dodik radi na destabilizaciji BiH, što mu se ne smije dopustiti.”

Podsjećamo, Dodik je juče u Banjaluci zatražio od komande Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, jer je to njihov dan.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu