Vojin Mijatović za agenciju Patria

Dodik nije nikakav nacionalista, već klasičan kriminalac

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP BiH, za Patriju je komentirao odlazak Milorada Dodika u Zagreb i susret s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem.

“Sva nesreća Zapadnog Balkana staje u političke izjave već bajatih lidera koji u nedostatku liderstva i ideje kako da narodi bolje žive i ne bježe trbuhom za kruhom po Evropi i svijetu, truju naša društva na dnevnom nivou stupidnim izjavama poput reality zvezda. Ništa drugačije nije viđeno ni u famoznoj posjeti Milorada Dodika člana Predsjedništva BiH Zagrebu. Dodik ne iznenađuje svojim izjavama i gestovima jer on je davno politiku i institucije podredio ličnom interesu i koliko god to zvučalo čudno Dodik nije nikakav nacionalista već klasičan kriminalac, isto kao sto u BiH suštinski ne postoji nacionalizam već kriminal SNSD-a, SDA-a i HDZ-a”, kaže Mijatović.

Dodaje da “ono što čudi jeste ponašanje Beograda i Zagreba u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, gdje konstantno lošu ekonomsku situaciju i frustraciju međusobnog liderstva na Balkanu prelamaju preko naše zemlje”.

“I dok u Republici Srpskoj Hrvati gotovo ne postoje, gdje najmlađi čovjek na misi u Banja Luci ima 53 godine, gdje se hrvati koriste samo kao lične karte za glasanje u odsustvu za 100 KM po glasu, Zoran Milanović i Andrej Plenković pokušavaju prikriti direktnim uplitanjem u unutrašnja pitanja BiH a na to sve i vrijeđanjem naše države. Draga gospodo nažalost Hrvata nema u Banja Luci i Republici Srpskoj kao što nema ni Srba u Zagrebu i Hrvatskoj očigledno to ne smeta ni vama ni gospodinu Dodiku.

Egzodus je građana BiH i Hrvatske ka Evropi i svijetu ali vidim to nije bila tema vaših razgovora. Ekonomski smo trabant Evrope i vi i mi ali nisam video da ste nasekirani zbog toga. Na kraju postavlja se pitanje da li ste svjesni da kao ovako nastavite ostaćete  lideri puste Hrvatske i Bosne i Hercegovine jer narodi vam više ne vjeruju kada kažete dobar dan već tade samo na jednom kako napustiti trajno Hrvatsku i BiH. Druže Zorane smrt fašizmu sloboda narodu, čisto da te podsjetim na ovo, čini mi se da zaboravljaš!!!”, istakao je Mijatović.