Miro Lazović

Dodik je napravio skandal, međunarodna zajednica mora uvidjeti s kim ima posla

Potpredsjednik SDP-a BiH i nekadašnji predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović ocijenio je skandaloznim ponašanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je danas iznenadno napustio sastanak s delegacijom UO PIC-a.

Nakon što je otvorio sastanak u zgradi Predsjedništva BiH, kojem prisustvuju i dva druga člana kolektivnog šefa države Željko Komšić i Šefik Džaferović, Dodik je prisutnima poručio da nisu ispunjeni osnovni uslovi za njegovo održavanje, jer u sali nije bila istaknuta zastava manjeg bh. entiteta, koji on predstavlja.

Istakavši da je BiH „državna zajednica sastavljena od dva entiteta“ i da je RS njen dio, te da prema tome „zastava RS-a mora biti istaknuta“, Dodik je naprasno napustio sastanak.

– Ovo je skandalozan nastup predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, koji u kontinuitetu manipuliše s Dejtonskim mirovnim sporazumom – kaže Lazović u razgovoru za Vijesti.ba.

Naš sagovornik naglašava da BiH nije sastavljena, već da se sastoji od dva entiteta, što potvrđuje tezu da je BiH unijela svoju državnost u Dejtonski sporazum, a da su entiteti tvorevine nastale u toku agresije na BiH.

– Čin napuštanja sastanka pokazuje da Dodik nije dorastao da bude član Predsjedništva BiH – govori Lazović.

Svoje nezadovoljstvo i neslaganje s nekim stvarima, nastavlja Lazović, Dodik može izraziti kroz inicijative za izmjene zakonskih i ustavnih odredbi, dok je sve drugo manipulacija.

– Međunarodna zajednica konačno bi morala uvidjeti s kim ima posla – dodaje Lazović.

Kaže kako je priželjkivao da će Dodik dolaskom u Sarajevo promijeniti svoju politiku koja bi bila u funkciji jačanja države BiH, ali i RS-a, jer jaka RS može biti samo u jakoj državi BiH.

– Međutim, nastavak njegove politike alarm je za međunarodnu zajednicu, jer je ona tvorac ovakvog Dejtonskog sporazuma i ovakvog Ustava, i ona se na neki način mora suočiti s onima koji opstruiraju potpunu realizaciju tog sporazuma – zaključuje Lazović u razgovoru za Vijesti.ba.