Manifesto 2014-2020

Dobro društvo za radnike i radnice

Slika

Proteklog vikenda u Neumu, održana je radionica pod nazivom „Manifesto 2014-2020: Izgradnja bosanskohercegovačkog društva kao dobrog društva za radnike i radnice,“ u organizaciji Foruma sindikalnih aktivistica i aktvista Socijaldemokratke partije BiH. Socijaldemokratska partija nastavlja sa osnaživanjem političkih aktivistica i aktivista, predsjednika opštinskih organizacija i zastupnika sa područja cijele Bosne i Hercegovine, za političko djelovanje u lokalnim sredinama u oblastima politike rada i politike zapošljavanja.

Cilj radionice je bio obučiti učesnice i učenike radionice da što efikasnije iskomuniciraju ključne poruke SDP-a BiH građanstvu i široj javnosti, a koje se odnose na zaštitu i jačanje prava i interesa radništva u Bosni i Hercegovini. Naša vizija je dobro društvo za radnike i radnice. U dobrom društvu se poštuju svi radnički standardi, a plata od koje može dostojanstveno živjeti se redovno isplaćuje. Danas je to još uvijek nedostižno za mnoge zaposlene u privatnom sektoru. Dobro drušvto također omogućuje ostvaranje prava na rad za sve. Zapošljavanje velikog broja nezaposlenih, posebno mladih, je ključni dio SDP-ovog političkog opredjeljenja.

Prvi dan radionice, nakon uvodnih obraćanja predsjednice FSA SDP BiH Besime Borić i generalne sekretarke FSA SDP BiH Emine Abrahamsdotter, prisutnima su se obratili Premijer FBiH Nermin Nikšić i potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić.

Drugi dan radionice prezentovana je Politika rada i socijalna politikuEkonomska politika i politika zapošljavanja u okviru Manifesta 2014-2020.

U okviru politike rada i socijalne politike, koju je prezentovala predsjednica FSA SDP BiH i zastupnica u Parlamentu FBiH Besima Borić, SDP BiH će se zalagati za uvezivanje staža radnicima, rješenje zdravstvene zaštite radnicima za koje  nisu uplaćivani  doprinosi, afirmacija kolektivnog pregovaranja i sindikalnog organiziranja, zaštita djece sa poteškoćama u razvoju, rješvanje problema materinske zaštite/zaštita porodilja i druge oblasti koje su sadržane u Manifestu 2014-2020.

Prof. dr. Anto Domazet, predsjednik Savjeta za ekonomski razvoj SDP BiH, je prezentovao dio Manifesta koji se odnosi na Ekonomsku politiku i zapošljavanje u BiH, naglašavajući da je ključni cilj u narednom periodu postići ubrzanje ekonomskog rasta i povećanje zaposlenosti. Za to je potrebno ostvariti čitav niz političkih i ekonomskih reformi i ostvariti preokret u modelu ekonomskog rasta koji treba da bude pokretan izvozom i reindustrijalizacijom zemlje.

Želimo upoznati širu javnost sa politikama i rješenjima SDP-a, te upravo zbog toga učesnici i učesnice radionice će imati zadatak da u direktnoj komunikaciji sa građanima i građankama prenesu ideje i poruke SDP-a u oblasti socijalne i ekonomske politike na čemu su vrijedno radili na radionici uz pomoć trenerice Melise Durak Buljubašić.

Centar za informisanje SDP BiH