Slučaj “Narukvice”:

Tužilaštvo obustavilo istragu protiv Mikulića, jer je sve po Zakonu

Kolegij privrednog odjela Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv federalnog ministra pravde Zorana Mikulića i drugih, utvrđujući da djelo koje su počinili osumnjičeni nije krivično djelo prema odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Oni su bili osumnjičeni vezano za navodne nezakonitosti počinjene prilikom provođenja postupaka javnih nabavki u Federanom ministarstvu pravde, a u odnosu na nabavku, montažu, održavanje i podršku sistema za izvršenje kućnog zatvora s elektronskim nadzorom, program praćenja osuđenika putem elektronskih narukvica, te nabavku usluga iznajmljivanja softvera i opreme za elektronski nadzor osuđenih osoba, tehničke podrške i administriranja pri elektronskom nadzoru.

Kolegij privrednog odjela utvrdio je da je Ministarstvo pravde Federacije BiH kao ugovorni organ postupalo u skladu s važećim propisima.

Naime, odredbe Zakona o javnim nabavkama BiH propisuju da postupak pokrenut objavljivanjem obavještenja o javnoj nabavci može biti okončan i ako je broj primljenih prihvatljivih ponuda manji od tri, a ugovorni organ je na osnovu procjene uslova na konkretnom tržištu, ovlašten da donese odluku da li će postupak otkazati ili neće.

– U konkretnom slučaju ugovorni organ je tokom provedbe postupaka javnih nabavki postupao u skladu s odredbama Zakona o javnim nabavkama na način kojim je osigurana pravična i aktivna konkurencija među potencijalnim dobavljačima, uz ostvarivanje jednakog tretmana, nediskriminacije i transparentnost – saopćeno je iz Ureda glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić.

Inače, projekt kućnog nadzora “lakših” osuđenika kojeg je proveo ministar Mikulić ocijenjen je kao jedan od najboljih u oblasti nadzora osuđenika i regiji, s posebnim pozitivnim efektom na budžet Federacije Bosne i Hercegovine.

U kućnom zatvoru s elektronskim nadzorom trenutno se nalazi 180 osuđenika u FBiH, što je i ukupan broj u državi, jer ovakva vrsta sankcije nije zaživjela u RS, niti u Brčko distriktu.

Time što oni koji su se ogriješili o zakon, umjesto da budu iza rešetaka, nose takozvane narukvice, prema gruboj računici, FBiH svakog dana uštedi oko 12.600 maraka.

Naime, osuđenik, ako je u zatvoru, dnevno “košta” 80 do 100 maraka, pa srednji iznos dnevne uštede po osuđeniku iznosi oko 90 KM. Ukoliko je sankcioniran elektronskim nadzorom, svakog dana trošak je “težak” tek 20 maraka.

Dakle, ušteda je, po osuđeniku, oko 70 maraka dnevno, a pošto njih 180 sada nosi takve uređaje, ukupna ušteda je 12.600 KM, i to svakog dana.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.