Održana press konfertencija

Dio rukovodstva Demokratske fronte iz SBK prešao u SDP

Na vanrednoj press-konferenciji SDP BiH obznanjeno je da nešto manje od 40 članova rukovodstva Demokratske fronte svojevoljno prelazi u Socijaldemokratsku partiju BiH. Javnosti su se obratili Mervana Mujić, vijećnica DF u Travniku, u ime svih odbora koji su odlučili preći u SDP, Nijaz Helez, predsjednik KO SDP u SBK i Zukan Helez, potpredsjednik SDP BiH.

Mervana Mujić je iznijela razloge napuštanja DF-a i prelaska u SDP.

„Svi ovdje prisutni iz SBK smo uvjereni ljevičari, a neki su bili raniji članovi SDP-a, koji su nezadovoljni prethodnim rukovodstvom napustili SDP. Danas, kada je stanje u SDP-u vidno drugačije, a apriori vođeni neslaganjem predsjednika i Predsjedništva DF, koji su u direktnoj vezi sa kreiranjem našeg političkog djelovanja na nivou SBK, te kao nosioci odgovornih funkcija unutar svojih općinskih organizacija i nakon što smo potrošili sve modalitete demokratske borbe unutar vlastite političke opcije, procijenili smo da ćemo jačanje lijeve političke ideje dati svojim pristupanjem u SDP.

Prijateljima u DF želimo daljni uspješan rad, uz nadu da će u narednom periodu biti prevaziđeni svi eventualni animoziteti ili prepreke u ostvarivanju intenzivne saradnje sa SDP-om i ostalim političkim opcijama lijeve orijentacije. Dužni smo stvoriti jak lijevi blok kakav građani, koji su nam protekli niz godina ukazali svoje povjerenje zaslužuju.“
Nijaz Helez se zahvalio novim članovima i izrazio nadu da je ovo jačanje pred naredne izbore.

„Članovi DF-a su pred sjednicu podnijeli ostavke u DF-u i pristupili SDP-u. Hvala im što su izabrali SDP. Imali su drugih ponuda, ali su pristipili SDP-u, stranci ljevice. Vjerujem da ćemo ovim pristupanjem ojačati poziciju SDP-a u SBK i bolje se pripremiti za opće izbore 2018. godine. Kao predsjednik kantonalne organizacije želim reći da smo mi imali odličnu saradnju sa vijećnicima i zastupnicima DF-a. Radili smo zajednički i saradnja je bila izvanredna.“

Zukan Helez se osvrnuo na proces osnaživanja SDP-a i medijsku blokadu za stranke ljevice u SBK.

„Drago mi je da su ljudi iz DF-a sada tu, nakon što su osjetili da ne mogu surađivati sa rukovodstvom, kako su naveli. Razmišljajući gdje da odu, drago mi je da su pristupili SDP-u. Želim da naglasim da nije bilo nikakvih vrbovanja i nikakvih poziva od strane nas. Ova grupa ljudi, većina rukovodstva DF-a u SBK, izrazila je želju da dođu u SDP. Drago mi je da su pokazali da su ljevičari. Sjećate se da je 2014. godine bio obrnut proces. Tada su napuštali SDP. Sada je opet obrnut proces i želim da vjerujem da će to jednog dana biti jedna partija.
U SBK je medijska blokada. Kanton je podijeljen. Tamo, posebno, stranke lijeve orijentacije trebaju da budu jake. Ovi odbori će pojačati SDP u smislu borbe sa dva velika protivnika države BiH i građana. Čini mi se da nigdje nema toliko kriminala i korupcije kao u srednjoj Bosni, ali tamo vlada medijska blokada i teško se dolazi do informacija“, zaključio je Helez.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu