Damir Mašić

DF povlačio čak vitalni nacionalni interes da spasi SDA

Na današnjoj pres-konferenciji sarajevske četvorke – Naše stranke, SDP-a, Naroda i pravde i Nezavisne bosanskohercegovačke liste – javnosti se obratio i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH Damir Mašić.

Bilo bi dobro istražiti ove siledžijske postupke od strane tzv. nove skupštinske većine i bilo bi dobro istražiti koje kome daa koji ultimatum i iz kojih razloga. Ovdje se radi o dvije strane – strane koje nemaju dodirnih tačaka i ovih dana je više nego jasno gdje se i u kojoj mjeri razlikujemo. Ono što je naša dužnost i obaveza, pogotovo nakon ovoga što se desilo, želim najaviti da mi intenzivno nastavljamo razgovor i u toku januara ćemo pred javnost izaći s našim novim dokumentima, našim prijedlogom za zajednički nastup ovih političkih subjekata i saradnju i zajedničke kandidate za načelnike i gradonačlenike kada je u pitanju Sarajevo i nastavak ove saradnje“, istakao je Mašić te počeo govoriti o Demokratskoj fronti, odnosno tome kakva je uloga ove stranke, kako je naveo.

Želim apostrofirati koja je zapravo i kakva uloga DF-a u svemu ovome. Očigledno je da od samog nastanka nastala samo da bi bila servis, alat i privjesak Stranci demokratske akcije. Sjetite se kada je Komšić izašao iz SDP-a i krenuo u pokušaj urušavanja ljevice i to onoga trenutka kada je SDP 2012. u maju rekao da želi da izbaci SDA iz vlasti jer se neodgovorno ponašala. Dva mjeseca nakon toga Komšić izlazi iz SDP-a. Godine 2013. – znate ko je sačuvao vladu u kojoj je sjedila SDA da ti isti ministri budu izbačeni iz te vlade? Ekrem Prošić iz DF-a i Hanka Vajzović, koji su bili ti nedostajući glasovi da bi se povukao. Znači DF je povukao vitalni nacionalni interes da spasi SDA u tadašnjoj Vladi FBiH“, naglasio je Mašić.

2014. godine, i prije nego su izbori bili završeni, Komšić postiže dogovor sa Izebegovićem i Čovićem – istim onim ‘mrskim’ Čovićem s kojim vodi onu neku političku bitku. Ulazi u vlast sa SDA i HDZ i vrlo brzo izlazi. 2016. mi pružamo ruku – Naša stranka i SDP – o zajedničkim kandidatima za načelnike, DF je tada razvalio te razgovore time da DF kandiduje gradonačelnike i načelnike Tuzle, Gradačca… da mi povučemo svoje ljude a da oni kandiduju ljude koji nemaju podršku. 2017. mi opet pokušavamo svi zajedno da ujedinimo ljevicu i razgovori završavaju samoinicijativnom kandidaturom Komšića u januaru 2018. a u septembru je potpisao dva glavna odbora o zajedničkom nastupu. DF je isključivo samo degradirao SDP-ovog kandidata koji je i de facto pobijedio. DF je trojanski konj unutar šestorke i virus koji je trebao sve ovo da infircira smao da bi se isporučilo SDA ono što treba da isporuči. Izetbegović ne vodi danas SDA, već dvije stranke – SDA i DF“, izjavio je.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu