Damir Mašić

DF povlačio čak vitalni nacionalni interes da spasi SDA

Na današnjoj pres-konferenciji sarajevske četvorke – Naše stranke, SDP-a, Naroda i pravde i Nezavisne bosanskohercegovačke liste – javnosti se obratio i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH Damir Mašić.

Bilo bi dobro istražiti ove siledžijske postupke od strane tzv. nove skupštinske većine i bilo bi dobro istražiti koje kome daa koji ultimatum i iz kojih razloga. Ovdje se radi o dvije strane – strane koje nemaju dodirnih tačaka i ovih dana je više nego jasno gdje se i u kojoj mjeri razlikujemo. Ono što je naša dužnost i obaveza, pogotovo nakon ovoga što se desilo, želim najaviti da mi intenzivno nastavljamo razgovor i u toku januara ćemo pred javnost izaći s našim novim dokumentima, našim prijedlogom za zajednički nastup ovih političkih subjekata i saradnju i zajedničke kandidate za načelnike i gradonačlenike kada je u pitanju Sarajevo i nastavak ove saradnje“, istakao je Mašić te počeo govoriti o Demokratskoj fronti, odnosno tome kakva je uloga ove stranke, kako je naveo.

Želim apostrofirati koja je zapravo i kakva uloga DF-a u svemu ovome. Očigledno je da od samog nastanka nastala samo da bi bila servis, alat i privjesak Stranci demokratske akcije. Sjetite se kada je Komšić izašao iz SDP-a i krenuo u pokušaj urušavanja ljevice i to onoga trenutka kada je SDP 2012. u maju rekao da želi da izbaci SDA iz vlasti jer se neodgovorno ponašala. Dva mjeseca nakon toga Komšić izlazi iz SDP-a. Godine 2013. – znate ko je sačuvao vladu u kojoj je sjedila SDA da ti isti ministri budu izbačeni iz te vlade? Ekrem Prošić iz DF-a i Hanka Vajzović, koji su bili ti nedostajući glasovi da bi se povukao. Znači DF je povukao vitalni nacionalni interes da spasi SDA u tadašnjoj Vladi FBiH“, naglasio je Mašić.

2014. godine, i prije nego su izbori bili završeni, Komšić postiže dogovor sa Izebegovićem i Čovićem – istim onim ‘mrskim’ Čovićem s kojim vodi onu neku političku bitku. Ulazi u vlast sa SDA i HDZ i vrlo brzo izlazi. 2016. mi pružamo ruku – Naša stranka i SDP – o zajedničkim kandidatima za načelnike, DF je tada razvalio te razgovore time da DF kandiduje gradonačelnike i načelnike Tuzle, Gradačca… da mi povučemo svoje ljude a da oni kandiduju ljude koji nemaju podršku. 2017. mi opet pokušavamo svi zajedno da ujedinimo ljevicu i razgovori završavaju samoinicijativnom kandidaturom Komšića u januaru 2018. a u septembru je potpisao dva glavna odbora o zajedničkom nastupu. DF je isključivo samo degradirao SDP-ovog kandidata koji je i de facto pobijedio. DF je trojanski konj unutar šestorke i virus koji je trebao sve ovo da infircira smao da bi se isporučilo SDA ono što treba da isporuči. Izetbegović ne vodi danas SDA, već dvije stranke – SDA i DF“, izjavio je.