Deveti januar je nova prilika za lažne sukobe unutar vladajuće koalicije

Nakon razvlačenja pameti oko formiranja vlasti i priče oko ANP-a i Programa reformi, obilježavanje neustavnog 9. januara jeste idealna prilika da novi fingirani sukob koalicioni partneri SNSD i SDA, sa svojim priljepcima DF-om i SBB-om, prodaju kao borbu za ostvarenje svako svog svetog patriotskog cilja.

Istovremeno, logično je nemoguće da u isto vrijeme Program reformi može biti pobjeda i jačanje BiH te pobjeda i jačanje RS. Iako su tri stranke koje vodi Bakir Izetbegović uvjeravale građane da je njihova zajednička koalicija brana rušenju državnih institucija, Ustava i zakona, sada je jasno da se radi o običnoj besmislici i nesuvislom opravdanju za ulazak u vlast na principu puke raspodjele fotelja.

Vladajuća koalicija, koja je potpisala da će u potpunosti biti posvećena poštivanju vladavine prava, pala je na prvom ispitu. Selektivno poštivanje zakona, od presuda u Strazburu, preko presude o izborima u Mostaru, presude o dvije škole pod jednim krovom, te presudom Sejdić-Finci, pa sve do današnje proslave, ustaljivanje je prakse da se zakoni ne poštuju nikako.

Simptomatično je da su zastupnici SDA u Narodnoj skupštini RS svojim glasovima i ovaj put kao i prošle godine glasali za usvajanje budžeta u kojem su osigurana sredstva za neustavno paradiranje. Korištenje izgovora da su i ovaj put državu prodali za par donacija “povlaštenim” povratnicima i za koju hiljadu više za Merhamet je više nego patetično i smiješnao.

Građani RS-a trebaju znati da se kršenjem odluka Ustavnog suda BiH dovodi u pitanje institucija Ustava definisanog Dejtonskim sporazumom, pa se tako posredno dovodi u pitanje i RS kao ustavna kategorija, odnosno administrativna jedinica unutar Bosne i Hercegovine.

Dok „reprezentativci“ zajednički rade na svođenju politike i javnog prostora na plemensko-etničko razdjeljivanje plijena, građanima nude predstave, bježeći od tema najnižih penzija i novih nameta, te masovnog odlaska mladih. Oni, ustvari, na taj način jedni druge jačaju.

Danas su sretni i jedni i drugi, jer ovo je nova prilika za nacionaliste i patriote oko koje će se sukobljavati i dokazivati kvazipatriotizam, a da se ne moraju brinuti kako će to sukobljavanje narušiti međusobnu idilu u Predsjedništvu i Vijeću ministara BiH.

Izvjesno je da će, kada se prašina oko 9. januara slegne, građani biti zatečeni povećanim PDV-om i drugim nametima koje koalicija SNSD-a, HDZ-a i stranaka sljedbenica SDA u miru i bez ikakvih tenzija dogovara na intimnim sastancima.

Sve dok u fokusu vlasti ne budu mjere ekonomskog, pravnog i demokratskog razvoja države, umjesto parada i predstava za javnost, najbrojnija organizovana okupljanja građana će i dalje biti ona pred ambasadama i javnim kuhinjama širom Bosne i Hercegovine.