Deveti januar je nova prilika za lažne sukobe unutar vladajuće koalicije

Nakon razvlačenja pameti oko formiranja vlasti i priče oko ANP-a i Programa reformi, obilježavanje neustavnog 9. januara jeste idealna prilika da novi fingirani sukob koalicioni partneri SNSD i SDA, sa svojim priljepcima DF-om i SBB-om, prodaju kao borbu za ostvarenje svako svog svetog patriotskog cilja.

Istovremeno, logično je nemoguće da u isto vrijeme Program reformi može biti pobjeda i jačanje BiH te pobjeda i jačanje RS. Iako su tri stranke koje vodi Bakir Izetbegović uvjeravale građane da je njihova zajednička koalicija brana rušenju državnih institucija, Ustava i zakona, sada je jasno da se radi o običnoj besmislici i nesuvislom opravdanju za ulazak u vlast na principu puke raspodjele fotelja.

Vladajuća koalicija, koja je potpisala da će u potpunosti biti posvećena poštivanju vladavine prava, pala je na prvom ispitu. Selektivno poštivanje zakona, od presuda u Strazburu, preko presude o izborima u Mostaru, presude o dvije škole pod jednim krovom, te presudom Sejdić-Finci, pa sve do današnje proslave, ustaljivanje je prakse da se zakoni ne poštuju nikako.

Simptomatično je da su zastupnici SDA u Narodnoj skupštini RS svojim glasovima i ovaj put kao i prošle godine glasali za usvajanje budžeta u kojem su osigurana sredstva za neustavno paradiranje. Korištenje izgovora da su i ovaj put državu prodali za par donacija “povlaštenim” povratnicima i za koju hiljadu više za Merhamet je više nego patetično i smiješnao.

Građani RS-a trebaju znati da se kršenjem odluka Ustavnog suda BiH dovodi u pitanje institucija Ustava definisanog Dejtonskim sporazumom, pa se tako posredno dovodi u pitanje i RS kao ustavna kategorija, odnosno administrativna jedinica unutar Bosne i Hercegovine.

Dok „reprezentativci“ zajednički rade na svođenju politike i javnog prostora na plemensko-etničko razdjeljivanje plijena, građanima nude predstave, bježeći od tema najnižih penzija i novih nameta, te masovnog odlaska mladih. Oni, ustvari, na taj način jedni druge jačaju.

Danas su sretni i jedni i drugi, jer ovo je nova prilika za nacionaliste i patriote oko koje će se sukobljavati i dokazivati kvazipatriotizam, a da se ne moraju brinuti kako će to sukobljavanje narušiti međusobnu idilu u Predsjedništvu i Vijeću ministara BiH.

Izvjesno je da će, kada se prašina oko 9. januara slegne, građani biti zatečeni povećanim PDV-om i drugim nametima koje koalicija SNSD-a, HDZ-a i stranaka sljedbenica SDA u miru i bez ikakvih tenzija dogovara na intimnim sastancima.

Sve dok u fokusu vlasti ne budu mjere ekonomskog, pravnog i demokratskog razvoja države, umjesto parada i predstava za javnost, najbrojnija organizovana okupljanja građana će i dalje biti ona pred ambasadama i javnim kuhinjama širom Bosne i Hercegovine.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu