Prof. Dr. Denis Bećirović

Deset poruka organima vlasti u Bosni i Hercegovini

Država Bosna i Hercegovina je danas ponovo pred velikim izazovima i iskušenjima. Destruktivne hegemonističke i velikodržavne politike i dalje prijete njenoj slobodi, egzistenciji i nezavisnosti. Nažalost, i pojedini aktuelni vladajući političari svojim neznanjem, promašajima, lutanjima i neshvatanjima društvenih procesa doprinose usporavanju integracijskih procesa u državi. Zato i njima, javno upućujem deset jasnih i otvorenih poruka koje se tiču njihovog odnosa prema antifašističkoj tradiciji i vrijednostima iz perioda Drugog svjetskog rata.

Između ostalog, javno ih pozivam:

1. da u političkom životu Bosne i Hercegovine počnu iskreno i na djelu reafirmirati historijske sile konvergencije i sve ono što je sabiralo i ujedinjavalo nacionalno-vjerske partikularitete, kao i gradilo, razvijalo i čuvalo bosanskohercegovačku historijsku posebnost i državnost;
  2. da uvaže činjenicu da je antifašistička borba od 1941. do 1945. godine jedno od najvećih i najsvjetlijih civilizacijskih pregnuća građana i naroda Bosne i Hercegovine;
  3. da shvate da je jedino smisleno i naučno utemeljeno antifašistički pokret ocjenjivati prema njegovom epohalnom značenju, a ne prema bilo kojem ideološkom obrazcu;
  4. da razumiju da bosanskohercegovački antifašisti nisu bili ništa izolovano, lokalno, bez direktne veze i savezničkog odnosa sa planetarno udruženim snagama koje su se borile protiv nacifašizma. Naprotiv, oni su figurirali kao važna, priznata i poštovana komponenta velike svjetske antifašističke koalicije;
  5. da hitno prekinu krajnje štetnu i nedopustivu politiku imenovanja institucija, škola, studentskih domova, ulica, trgova… po imenima i prezimenima osvjedočenih kvislinga iz Drugog svjetskog rata. Umjesto politike veličanja direktnih i indirektnih sluga nacifašizma treba afirmirati antifašističke vijećnike ZAVNOBiH-a i druge zaslužne antifašiste i borce za državu Bosnu i Hercegovinu u XX. stoljeću;
  6. da ne zaborave da država Bosna i Hercegovina ima puno historijsko, državno, političko i moralno pravo i obavezu da baštini značajne događaje i postignuća i iz vlastite antifašističke tradicije;
  7. da istinski tretiraju bosanskohercegovačke antifašiste kao članove svjetske pobjedničke antifašističke koalicije koja je Bosnu i Hercegovinu pridružila svjetskoj zajednici država i naroda koja je učestvovala u matici civilizacijskih procesa;
  8. da poklone dužnu pažnju adekvatnom obilježavanju značajnih datuma, događaja i ličnosti iz antifašističke tradicije Bosne i Hercegovine;
  9. da ne izgube iz vida da u našoj državi nije okončana borba protiv neofašizma. On, nažalost, nije poražen. Otuda, predstoji teška borba protiv prikrivenih i otvorenih vidova ispoljavanja nacifašizma na našim prostorima i u budućnosti;
  10. da definiraju osmišljenu obrazovnu politiku, sa jasnim strategijskim ciljevima kako bi se organizirano motivirale nove generacije bosanskohercegovačke inteligencije u pravcu stručnog i naučnog bavljenja problematikom nastanka i razvoja bosanskohercegovačke državnosti.

Državnost Bosne i Hercegovine moramo nastaviti čuvati, razvijati i braniti. To moramo raditi otvoreno, javno i konkretno. Da bi se očuvao integritet države Bosne i Hercegovine, nužno je da u našoj domovini postanu dominantne integrativne težnje. Integritet se ne može nametati; on se može uspostaviti samo političkom voljom svih  građana i naroda. Integritet Bosne i Hercegovine nespojiv je s postojanjem vladajućeg naroda. Zastupanje stanovišta o vladajućoj ulozi bilo kojeg naroda direktno vodi u destrukciju i dezintegraciju države Bosne i Hercegovine.

U godinama i decenijama koje dolaze moramo jačati patriotsku svijest prema domovini Bosni i Hercegovini kod svih građana i naroda, bez obzira na sve razlike. Ta svijest je nužna za opstanak i razvoj naše države. Ta svijest bit će snažnija ako svi organi vlasti u državi Bosni i Hercegovini dosljedno poštuju državni, nacionalni, vjerski i svaki drugi identitet.

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine!