Denis Bećirović ponovo uputio dopune Izbornog zakona o zabrani imenovanja i kandidovanja osoba osuđenih za ratne zločine

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) uputio je u parlamentarnu proceduru identičan Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH koji je uputio i 2017. godine, a koji su državni parlamentarci odbili u prvom čitanju.

Riječ je o prijedlogu kojim se mijenja Izborni zakon BiH u smislu da zabranjuje osobama koje su osuđene za krivična djela da budu birane ili imenovane na bilo koju javnu funkciju u BiH. Identičan prijedlog Bećirović je uputio u parlamentarnu proceduru 21. aprila 2017. godine i to kao zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (mandatni period od 2014. do 2018. godine).

Na sjednici Zastupničkog doma PSBiH, koja je održana 20. septembra 2017. godine, protiv ovog prijedloga, koji će se ponovo naći pred državnim zakonodavcima, glasali su zastupnici HDZ-a BiH i svi zastupnici izabrani na teritoriji bh. entiteta RS osim Sadika Ahmetovića.

Već je izvjesno kako će propasti i drugi pokušaj usvajanja ovih dopuna Izbornog zakona BiH, jer ne postoje skoro nikakve vjerovatnoće da Bećirovićev prijedlog podrže parlamentarci iz reda HDZ-a BiH, SNSD-a, PDP-a, SDS-a, Ujednjene Srpske, DNS-a i Socijalističke partije. Bez njihovih glasova prosto je nemoguće usvojiti dopune Izbornog zakona BiH u Zastupničkom domu PSBiH.

Identična situacija je u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH gdje će zasigurno četiri od pet delegata u Klubu delegata iz reda hrvatskog naroda, koliko ima HDZ BiH, biti protiv ovog prijedloga, kao i svih pet delegata u Klubu delegata iz reda srpskog naroda (četiri delegata SNSD-a i jedan delegat SDS-a). To znači da bi Bećirovićev prijedlog eventualno mogli podržati delegati iz reda bošnjačkog naroda i jedan delegat iz reda hrvatskog naroda, a koji dolazi iz Demokratske fronte (DF).

“Nijedno lice koje je: a) izdržalo kaznu koju je izrekao Međunarodni sud za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju, b) izdržalo kaznu zatvora koju je izrekao Sud BiH, Sud RS ili Sud FBiH i Sud Brčko distrikta BiH zbog ozbiljnih povreda humanitarnog prava, a Međunarodni sud za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju razmatarao je njegov dosje prije hapšenja i tvrdio da zadovoljava međunarodne pravne standarde, c) izdržalo kaznu zatvora koju je izrekao sud druge zemlje zbog ozbiljnih povreda humanitarnog prava, a Međunarodni sud za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju razmatrao je njegov dosje prije hapšenja i utvrdio da zadovoljava međunarodne pravne standarde, ne može bit kandidat, niti imati bilo koju imenovanu, izbornu ni drugu javnu funkciju na teritioriji BiH”, piše u Bećirovićevom prijedlogu o kojem će se ponovo izjašnjavati parlamentarci.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu