Sjednica Doma naroda PSBiH

Denis Bećirović jedini glasao protiv prijedloga SNSD-a da se iz budžeta izbaci dio „Pristupanje NATO-u“

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su danas Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2019. godinu. Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Nikola Špirić na sjednici Komisije za finansije i budžet tražio je da se iz obrazloženja budžeta izbaci dio koji glasi “pristupanje NATO-u”, a koji se navodi u dijelu programa i aktivnosti Ministarstva odbrane BiH. Protiv ovog zahtjeva delegata iz SNSD-a na sjednici parlamentarne komisije glasao je samo delegat Denis Bećirović (SDP). Predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Dušanka Majkić rekla je da je komisija usvojila izmjenu u dijelu obrazloženja navodeći da je taj dio zamijenjen riječima “druge oblike saradnje s NATO-om”.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović (SDP) kazao je da je na današnjoj sjednici državne zakonodavne vlasti trebalo raspravljati i o odgovornosti za nerad PSBiH u proteklih devet mjeseci, ali da je većina odbila uvrstiti ovu tačku na dnevni red zasjedanja. “Nakon devet mjeseci skupo plaćenog nerada u Parlamentarnoj skupštini BiH bilo je logično da se na dnevnom redu nađe informacija zašto je između ostalog Dom naroda PSBiH bio blokiran i opstruiran gotovo devet mjeseci”, kazao je Bećirović. On smatra da je Kolegij Dom naroda PSBiH bio dužan da informiše i delegate i javnost i medije zašto imamo takvu sitauciju. “Nažalost, vidjeli ste na glasanju, većina se opredijelila da građani, javnost i mediji nemaju pravo da znaju zašto se ovdje nije radilo”, rekao je Bećirović.

Medijima je nakon sjednice Bećirović obrazložio i zbog čega je glasao protiv Zakona o budžetu za 2019. godinu. Kako kaže, budžet je usvajan potpuno suprotno Poslovniku o radu Doma naroda PSBiH. “Moram reći da se taj budžet evidentno temelji na načelima nerada i neodgovornosti. Da je to tako pokazuju i cifre koje su sadržane u rashodovnoj strani. Zamislite, Parlamentarna skupština BiH koji nije nikako radila u 2019. godini dobila je povećanje troškova za 310.000 KM, Predsjedništvo BiH za blizu pola miliona. S druge strane skresali su potpuno sredstva za recimo ombudsmena za ljudska prava, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, ali ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da recimo smanjuju sredstva i Ministarstvu sigurnosti BiH u godini kada cijelu državu potresa migranstka kriza, a posebno područje Unsko-sanskog kantona”, rekao je Bećirović.