Sjednica Doma naroda PSBiH

Denis Bećirović jedini glasao protiv prijedloga SNSD-a da se iz budžeta izbaci dio „Pristupanje NATO-u“

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su danas Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2019. godinu. Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Nikola Špirić na sjednici Komisije za finansije i budžet tražio je da se iz obrazloženja budžeta izbaci dio koji glasi “pristupanje NATO-u”, a koji se navodi u dijelu programa i aktivnosti Ministarstva odbrane BiH. Protiv ovog zahtjeva delegata iz SNSD-a na sjednici parlamentarne komisije glasao je samo delegat Denis Bećirović (SDP). Predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Dušanka Majkić rekla je da je komisija usvojila izmjenu u dijelu obrazloženja navodeći da je taj dio zamijenjen riječima “druge oblike saradnje s NATO-om”.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović (SDP) kazao je da je na današnjoj sjednici državne zakonodavne vlasti trebalo raspravljati i o odgovornosti za nerad PSBiH u proteklih devet mjeseci, ali da je većina odbila uvrstiti ovu tačku na dnevni red zasjedanja. “Nakon devet mjeseci skupo plaćenog nerada u Parlamentarnoj skupštini BiH bilo je logično da se na dnevnom redu nađe informacija zašto je između ostalog Dom naroda PSBiH bio blokiran i opstruiran gotovo devet mjeseci”, kazao je Bećirović. On smatra da je Kolegij Dom naroda PSBiH bio dužan da informiše i delegate i javnost i medije zašto imamo takvu sitauciju. “Nažalost, vidjeli ste na glasanju, većina se opredijelila da građani, javnost i mediji nemaju pravo da znaju zašto se ovdje nije radilo”, rekao je Bećirović.

Medijima je nakon sjednice Bećirović obrazložio i zbog čega je glasao protiv Zakona o budžetu za 2019. godinu. Kako kaže, budžet je usvajan potpuno suprotno Poslovniku o radu Doma naroda PSBiH. “Moram reći da se taj budžet evidentno temelji na načelima nerada i neodgovornosti. Da je to tako pokazuju i cifre koje su sadržane u rashodovnoj strani. Zamislite, Parlamentarna skupština BiH koji nije nikako radila u 2019. godini dobila je povećanje troškova za 310.000 KM, Predsjedništvo BiH za blizu pola miliona. S druge strane skresali su potpuno sredstva za recimo ombudsmena za ljudska prava, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, ali ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da recimo smanjuju sredstva i Ministarstvu sigurnosti BiH u godini kada cijelu državu potresa migranstka kriza, a posebno područje Unsko-sanskog kantona”, rekao je Bećirović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu