KO SDP BiH Sarajevo

Denis Bećirović je brutalno pokraden – SDP u Sarajevu traži smjenu i krivičnu odgovornost predsjednika OIK-a u Novom Gradu i Centru

Sada je i više nego evidentno da je izborni proces u Bosni i Hercegovini duboko kompromitovan i ozbiljno doveden u pitanje, posebno kada je u pitanju izborna utrka za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Prema posljednjim informacijama, na samo jednom biračkom mjestu 133A132 u sarajevskoj općini Novi Grad, kandidatu SDA Šefiku Džaferoviću je upisano 59 glasova više nego što je stvarno dobio. Ako se ima u vidu da u FBiH ima 3276 biračkih mjesta, onda se mogu razumjeti ogromne razmjere potencijalne krađe i postizbornih mahinacija.

Dokaz izborne prevare na samo jednom mjestu govori o opravdanosti zahtjeva SDP BiH da se izvrši ponovno brojanje glasova, prije svega za Predsjedništvo BiH jer je sada i više nego jasno i dokazano da je kandidat SDP-a Denis Bećirović brutalno pokraden i da je kandidat SDA Šefik Džaferović zapravo izgubio na ovim izborima.

Zbog svega onoga što se jučer dešavalo u Sarajevu u opštinskim izbornim komisijama, a posebno u opštinama Novi Grad i Centar, tražimo hitnu smjenu i pokretanje krivične odgovornosti protiv predsjednika OIK-a ove dvije opštine.

Elvir Resić predsjednik OIK-a u Novom Gradu jučer nije blagovremeno obavijestio političke subjekte da će se po nalogu CIK-a vršiti ponovno brojanje na više desetina biračkih mjesta. Nakon što smo nezvanično dobili informaciju o ponovnom prebrojavanju, poslali smo posmatrače kojima Resić nekoliko sati nije dozvoljavao da uđu u prostorije opštine.

Ukoliko imamo u vidu da je Resić dugogodišnji SDA poslušnik, bivši savjetnik načelnika Semira Efendića i bivši direktor TVSA koji je u potpunosti srozao javni medij i pretvorio ga u stranački servis, jasno je da osoba poput njega nikako ne može voditi izborni proces ni u mjesnoj zajednici, a pogotovo ne u opštini sa najvećim brojem stanovnika i birača u Bosni i Hercegovini.