Damir Mašić

Demonstracija sile dok traje parlamentarna kriza

Predloženi dnevni red nastavka 3. redovne sjednice Predstavničkog doma federalnog Parlamenta nije usvojen, tako da je ta sjednica zaključena.

Predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović kazao je da će se većina tačaka koje su bile predložene biti sastavni dio dnevnog reda pete redovne sjednice čije je održavanje planirano za 14 dana.

Kako je bilo i planirano, sada je počela 4. redovna sjednica.

Šef kluba SDP-a Damir Mašić  negodovao je zbog neusvajanja dnevnog reda, rekavši da se radi o parlamentarnoj krizi i “demonstraciji sile i podsmjeha”.

– Kada je prekinuta sjednica u junu rečeno je da će se o svim ovim tačkama raspravljati za 15 dana, a ja sam i tada rekao da daj Bože da se raspravlja i u septembru mjesecu. Mi smo gotovo u polovini mjeseca septembra i onemogućeno nam je i danas da o tome razgovaramo. Stvar je vrlo jednostavna. Zastupnici parlamentarne većine mogli su usvojiti dnevni red zajedno sa nama, tretirati ove tačke i oboriti sve one tačke i zakone koji im se ne sviđaju. Zaista ne shvatamo potrebu da se u parlamentu ne dozvoljava da se raspravlja o stvarima koje su od interesa za Federaciju BiH – rekao je Mašić novinarima u pauzi zasjedanja.

Dnevni red 3. sjednice predložen je dok je predsjedavajući Predstavničkog doma bio SDP-ov poslanik Elvir Karajbić, a omjer snaga drugačiji od trenutnog.

Između ostalog, šef Kluba SDP-a Damir Mašić danas je na sjednici Predstavničkog doma zatražio informaciju od predstavnika Vlade FBiH o tome šta se dešava, imajući u vidu štrajk i protest rudara.