Delegacija Socijaldemokratske partije BiH položila vijence na Kazanima

Brojna delegacija Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine danas je na Kazanima položila vijence u znak spomena na građane Sarajeva, koji su svoje živote izgubili na ovom lokalitetu.

Prilikom polaganja vijenaca, naglašeno je kako je konačno došlo vrijeme da se u Bosni i Hercegovini iskreno i otvoreno govori o svemu što se dešavalo u vrijeme rata. Bez istine nema pravde, a bez pravde nema pomirenja i zajedničkog života. Sve žrtve ratnih zločina u BiH zaslužuju pravdu, a sve porodice žrtava, kao i svi građani ove zemlje, istinu o onome što se dogodilo.

Na Kazanima je počinjen ratni zločin. Najveći broj žrtava na ovom mjestu je srpske nacionalnosti, ali su ovdje stradali i Hrvati i Bošnjaci, kao i pripadnici drugih naroda. To jasno govori o besmislu zla, kao i o tome da su žrtve, prije svega, žrtve i da među njima ne treba praviti razliku.

Krajnje je vrijeme da gradske vlasti u Sarajevu dostojno obilježe ovo mjesto. Vrijeme je da se ovdje izgradi spomenik koji će biti trajno sjećanje za sve ljude koji su na ovom mjestu izgubili svoje živote.

Izgradnja spomenika se obećava već duži vremenski period, a zvaničnici SDP-a su u proteklim godinama bili među prvima koji su pokrenuli taj proces, ali to očito nije bilo dovoljno. Zato još jednom pozivamo gradske, kantonalne, federalne i državne vlasti da učine sve što je potrebno kako bi se spomenik napravio. To je naša dužnost i obaveza.

Delegacije SDP-a će u narodnom periodu obići još lokacija stradanja u proteklom ratu, jer iskreno želimo odati poštovanje prema svim žrtvama ratnih zločina i dati vlastiti doprinos procesu pomirenja u BiH, poštovanju istine i traganju za pravdom koje nikada ne smije prestati.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu