SDP BiH
Izmjenama Izbornog zakona do ostanka na vlasti

Davanje ekskluzivnih prava na pozicije u vlasti „autentičnim“ Hrvatima, novi patent Bakira Izetbegovića

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, po ko zna koji put, poziva Bakira Izetbegovića i SDA da, konačno javno priznaju, ono što je danas svima jasno, svoje namjere o ustupcima HDZ-u kroz izmjene Izbornog zakona BiH. SDA i njen predsjednik trebaju građanima objasniti kojim to sredstvima i aparaturom mjere „autentičnost“ Hrvata, Bošnjaka, Srba i drugih građana.

Nakon što je SDA, u dvije i po decenije koalicijskog zagrljaja, HDZ-u poklonila sve što se pokloniti može, sada je Bakir Izetbegović svom partneru Draganu Čoviću konačno odlučio isporučiti i najveći bračni poklon. Tako Izetbegovićev novi paket usluga HDZ-u BiH sadrži Čovićev vlastiti rezervat i mogućnost vječnog opstajanja na vlasti u BiH, makar na izborima osvajao glasove i tek 5 posto građana države.

Novi Izetbegovićev patent, davanje ekskluzivnih prava na pozicije u vlasti „autentičnim“ Hrvatima, zapravo je fašistoidni, totalitarni koncept ovladavanja parlamentima, vladama i pravosudnim tijelima u BiH od strane nacionalističkih stranaka, nezavisno o stvarnoj, općoj izbornoj volji građana i evropskim principima vladavine.

Izmjene Izbornog zakona za koje se zalažu HDZ i SDA, za cilj imaju jedino ostanak ovih stranaka na vlasti i paralelno osiguranje kontrole nad „autentičnim“, privatizovanim pravosudnim tijelima u rezervatima u vlasništvu stranačkih moćnika, čime bi sebi omogućili trajnu amnestiju od odgovaranja za višedecenijski kriminal i pljačku imovine građana.

Kako SDA i njen lider vrlo često osporavaju svoje ustupke Čovićevom HDZ-u, iako je lista preduga da bi sve SDA-ove usluge HDZ-u mogle stati u jedno saopštenje, za početak ćemo pobrojati samo neke. Nakon poklanjanja neustavne rezidencije, odnosno vile Draganu Čoviću u Mostaru, ukidanja ovlasti federalnim inspekcijskim tijelima na području zamišljenih privatnih rezervata – kantona, uklanjanja svih nehrvatskih i nečovićevskih kadrova iz javnih preduzeća poput Aluminija, Elektroprivrede HZHB, Hrvatske pošte, dijeljenja Autocesta FBiH na “istočne” i “zapadne”, neustavnog odvajanja škola kao institucija države na etničke „hrvatske“ i „bošnjačke“ škole, te zajedničkog derogiranja i uništavanja državnih institucija za potrebe stvaranja „autentičnih“ etničkih rezervata, poput neustavnog rušenja Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i uništavanja BHRT-a, sada bi trebala uslijediti i konačna podjela zemlje.

Izgleda da je još jedino preostalo da se Izetbegović i Čović usaglase oko dizajna i boje traka koje će oko ruka nositi „neautentični“ Hrvati, kojih samo izvan Hercegovine, zamišljene linije autentičnosti, živi oko 150.000, ne računajući hiljade onih unutar linije koji ne veličaju lik i djelo pretpostavljenog hrvatskog vladara. Isto vrijedi za neautentične Bošnjake kojih u autentičnoj Čovićevoj Hercegovini također ima više od 100.000. Srbi i ostali za ovaj dvojac svakako nisu relevantna kategorija, kako uostalom nisu niti konstitutivni narod u ustavima “autentičnih” Čovićevih kantona.

Ovakva politika se mora poraziti po svaku cijenu. Mi, u SDP-u, nikada nećemo dati da nam skroje ovakvu zemlju i zajedno sa građanima ove države ćemo ovu politiku i njene aktere poslati u istoriju.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu