SDP BiH
Izmjenama Izbornog zakona do ostanka na vlasti

Davanje ekskluzivnih prava na pozicije u vlasti „autentičnim“ Hrvatima, novi patent Bakira Izetbegovića

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, po ko zna koji put, poziva Bakira Izetbegovića i SDA da, konačno javno priznaju, ono što je danas svima jasno, svoje namjere o ustupcima HDZ-u kroz izmjene Izbornog zakona BiH. SDA i njen predsjednik trebaju građanima objasniti kojim to sredstvima i aparaturom mjere „autentičnost“ Hrvata, Bošnjaka, Srba i drugih građana.

Nakon što je SDA, u dvije i po decenije koalicijskog zagrljaja, HDZ-u poklonila sve što se pokloniti može, sada je Bakir Izetbegović svom partneru Draganu Čoviću konačno odlučio isporučiti i najveći bračni poklon. Tako Izetbegovićev novi paket usluga HDZ-u BiH sadrži Čovićev vlastiti rezervat i mogućnost vječnog opstajanja na vlasti u BiH, makar na izborima osvajao glasove i tek 5 posto građana države.

Novi Izetbegovićev patent, davanje ekskluzivnih prava na pozicije u vlasti „autentičnim“ Hrvatima, zapravo je fašistoidni, totalitarni koncept ovladavanja parlamentima, vladama i pravosudnim tijelima u BiH od strane nacionalističkih stranaka, nezavisno o stvarnoj, općoj izbornoj volji građana i evropskim principima vladavine.

Izmjene Izbornog zakona za koje se zalažu HDZ i SDA, za cilj imaju jedino ostanak ovih stranaka na vlasti i paralelno osiguranje kontrole nad „autentičnim“, privatizovanim pravosudnim tijelima u rezervatima u vlasništvu stranačkih moćnika, čime bi sebi omogućili trajnu amnestiju od odgovaranja za višedecenijski kriminal i pljačku imovine građana.

Kako SDA i njen lider vrlo često osporavaju svoje ustupke Čovićevom HDZ-u, iako je lista preduga da bi sve SDA-ove usluge HDZ-u mogle stati u jedno saopštenje, za početak ćemo pobrojati samo neke. Nakon poklanjanja neustavne rezidencije, odnosno vile Draganu Čoviću u Mostaru, ukidanja ovlasti federalnim inspekcijskim tijelima na području zamišljenih privatnih rezervata – kantona, uklanjanja svih nehrvatskih i nečovićevskih kadrova iz javnih preduzeća poput Aluminija, Elektroprivrede HZHB, Hrvatske pošte, dijeljenja Autocesta FBiH na “istočne” i “zapadne”, neustavnog odvajanja škola kao institucija države na etničke „hrvatske“ i „bošnjačke“ škole, te zajedničkog derogiranja i uništavanja državnih institucija za potrebe stvaranja „autentičnih“ etničkih rezervata, poput neustavnog rušenja Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i uništavanja BHRT-a, sada bi trebala uslijediti i konačna podjela zemlje.

Izgleda da je još jedino preostalo da se Izetbegović i Čović usaglase oko dizajna i boje traka koje će oko ruka nositi „neautentični“ Hrvati, kojih samo izvan Hercegovine, zamišljene linije autentičnosti, živi oko 150.000, ne računajući hiljade onih unutar linije koji ne veličaju lik i djelo pretpostavljenog hrvatskog vladara. Isto vrijedi za neautentične Bošnjake kojih u autentičnoj Čovićevoj Hercegovini također ima više od 100.000. Srbi i ostali za ovaj dvojac svakako nisu relevantna kategorija, kako uostalom nisu niti konstitutivni narod u ustavima “autentičnih” Čovićevih kantona.

Ovakva politika se mora poraziti po svaku cijenu. Mi, u SDP-u, nikada nećemo dati da nam skroje ovakvu zemlju i zajedno sa građanima ove države ćemo ovu politiku i njene aktere poslati u istoriju.