Nikšić

Današnji kongres odlučuje hoće li opstati ideja po svačijoj mjeri skrojene BiH

Nikšić je kazao da cilj i platforma SDP-a mora biti jedinstvena i suverena BiH, bez entiteta i kantona, utemeljena na vrijednostima ZAVNOBiH-a u kojoj će biti poštovana prava svih građana i naroda

Slika

Kandidat za predsjednika SDP-a BiH Nermin Nikšić je izjavio da Vanredni kongres danas u Sarajevu, zapravo, odlučuje hoće li u BiH opstati ideja bratstva i jedinstva, progresa i jedne normalne i po svačijoj mjeri skrojene BiH, a kakva ne može biti bez SDP-a.

Dodao je da prvi zadatak novog rukovodstva treba biti konsolidacija partije kako bi na lokalnim izborima 2016. izgradili jedinstven lijevi politički blok, a na općim izborima 2018. jak i jedinstven SDP koji bi bio predvodnik ljevice.

Nikšić je kazao da cilj i platforma SDP-a mora biti jedinstvena i suverena BiH, bez entiteta i kantona, utemeljena na vrijednostima ZAVNOBiH-a u kojoj će biti poštovana prava svih građana i naroda.

On smatra da je neophodno stabilizrati ekonomsku situaciju u zemlji, te da SDP mora biti partija koja se bori da radnik ima plaću, da može da se liječi, školuje djecu, a da penzioner ima dostojanstvo i dobru penziju.

– Potrebne su reforme, bolne odluke i mi imamo snage za to. Ko je uradio reformu sistema povoljnijeg penzionisanja i spasio penziono sistem FBiH od kolapsa, nego mi iz SDP-a. Mi smo proveli reviziju korisnika boračkih naknada i hiljade dezertera i profitera skinuli s budžeta. Ko je proveo najveću reformu krivičnog zakonodavstva u FBiH i izborio se za zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine? Mi iz SDP-a. Niko drugi to nije ni želio, a ni znao raditi. Pokazali smo sposobnost da provodimo reforme – naveo je Nikšić.

Mirko Pejanović je rekao da će u fokusu SDP-a u narednoj godini, kao opozicione partije, biti djelovanje u skupštinama kantona, federalnom i državnom parlamentu u cilju napretka za građane i ubrzanja integracija BiH u EU.

Po njemu, strateški cilj SDP-a u narednoj godini i deceniji je da BiH postane evropska država, što osim članstva u EU uključuje i ustavnu reformu radi uspostavljanja pravne, socijalne i prosperitetne države.

Pejanović tvrdi da SDP mora artikulirati interese industrijskih radnika, poljoprivrednika, inžinjera, ekonomista i drugih struka u realnom sektoru i javnim ustanovama.

Naglasio je da je rast siromaštva moguće zaustaviti ulaganjem u zapošljavanje i uvođenjem novih mjera socijalnog zbrinjavanja nezaposlenih.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.