Aner Žuljević

Danas smo dobili vrlo jasnu potvrdu da je Vlada žrtvovala građane i privredu u dogovoru s bankama

Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica nastalih usljed pandemije koronavirusa, a potom je nastavljena rasprava po drugim tačkama dnevnog reda.

Aner Žuljević (SDP), delegat iz Kluba Bošnjaka, kazao je kako je “usvojen rebalans budžeta u kojem se nalazi 500 miliona KM, a koje prethodno nismo odobrili na Parlamentu FBiH.

– Vlast može šta god hoće u toj čitavoj priči i sad je meni jasno zašto je Vlada FBiH pobjegla od činjenice da banke uključi u zakon o koroni. Zato što je na taj način prepustila građane i privredne subjekte da se bore sa svojim vlastitim kreditima, da bi sebi omogućila da se pored ovog međunarodnog kredita kroz Međunarodni monetarni fond, može zaduživati i na domaćem tržištu… Mi smo danas dobili vrlo jasnu potvrdu da je Vlada žrtvovala i građane i privredu u dogovoru s bankama da bi ona imala lagodnu poziciju, u smislu zaduživanja. Mi ovdje imamo informaciju da će 160 miliona KM ostati Federaciji, 200 će ići kantonima, 30 općinama. I ovaj sistem zaokruženih brojeva ustvari pokazuje kako se nonšalantno odnosite sa parama u smislu činjenice da ih nećete vraćati – ocijenio je Žuljević.

Njegova je zamjerka na način raspodjele novca u smislu da ne postoji nikakva procjena, kako on kaže, o potrebama nivoa vlasti za novcem.

– Ministrica Jelka Milićević kaže iskreno, kakva uvijek jeste, “da mi se nadamo da će ovo što mi proslijedimo završiti u ekonomskim i socijalnim mjerama”. Ako smo mi došli u ovako ozbiljnom trenutku u koalicijskim odnosima da se vi nadate jedni drugima po svim nivoima, onda meni nije jasno zašto su građani izgubili svaku nadu i jedva čekaju da se otvore granice, pa da pokušaju da nađu neku perspektivu u sistemu koji jasno matematički procjenjuje kakva je socijalna šteta određene posljedice. I kako se ona sanira, kojim finasijskim iznosom. I kako će se to fiskalno vraćati u narednom periodu- rekao je Žuljević.

Pitao je i kako se došlo do procjene da od MMF-a treba uzeti kredit ukupno 650 miliona za cijelu državu ili je to maksimum koji se mogao “izvući” od MMF-a.
Za zdravstvo i ekonomiju
Dom naroda odobrio kredite Federaciji BiH za hitne mjere na suzbijanju virusa

– U prethodnom periodu smo imali iskustvo da smo se folirali kako smo mi nešto iz ovog kredita dali malo više Republici Srpskoj jer je ona u težoj poziciji. A ona sufinasira minimalnu plaću. Republika Srpska u mjerama koje je podnijela za ekonomiju je Švicarska za ovaj entitet, a na svakom mogućem koraku smo pokušavali da kažemo kako mi njima dajemo nekakav dodatni dio sredstava od MMF-a – rekao je Žuljević.