SDP BiH
KO SDP BiH Tuzla

Da li su kadrovi SDA iznad zakona?

Posljednja sjednica Skupštine TK potvrdila je da u zakonodavnom organu Tuzlanskog kantona, nažalost, ne postoje snage koje su se spremne suprostaviti kriminalu i korupciji.

Skupštinska većina nije podržala Inicijativu Kluba SDP-a za smjenom ministra MUP-a Huseina Topčagića, iako je na samoj sjednici premijer Vlade TK Bego Gutić potvrdio činjenice koje je Klub SDP-a naveo u Inicijativi. Gutić je čak otišao korak dalje i na sjednici upoznao poslanike i javnost o novim detaljima koji se odnose na očigledno kršenje zakonskih propisa od strane ministra Topčagića.

Nažalost, sve to nije bilo dovoljno poslanicima SDA i njihovim koalicionim partnerima da se izdignu iznad uskostranačkih interesa i otvoreno upuste u borbu protiv kriminala i korupcije u Tuzlanskom kantonu, bez obzira o kome se radi.

Želimo javno upitati poslanike skupštinske većine: „kakvu su poruku poslali građanima spašavanjam stranačkog „vojnika“ Topčagića? Da li je to poruka da su kadrovi SDA iznad zakona, da mogu nekažnjeno sudjelovati u kriminalu i korupciji? Da li će nakon ovakvog ishoda, ohrabreni izostankom reakcije, Topčagić i slični nastaviti sa težim oblicima kršenja zakona? Ko može zaštiti obične građane od ovakve vlasti, čiji se visoki dužnosnici međusobno optužuju za kriminal, korupciju, nepotizam, netransparentnost u radu“…?
Uvjereni smo da su građani, zbog bahatog ponašanja moćnika vladajuće SDA i njihovih „satelita“, koji se izdižu iznad zakona, izgubili povjerenje u pravedno društvo i da zbog toga masovno napuštaju Bosnu i Hercegovinu odlazeći u zemlje gdje zakoni za sve podjednako vrijede, bez obzira o kome se radi.

Pozivamo Tužilaštvo TK-a da poduzme potrebne radnje i istraži navode iz pisama premijera Gutića, ministra Topčagića i ostalih visokopozicioniranih kadrova SDA Tuzlanskog kantona, a građane da se suprostave politikama stranaka čiji se kadrovi dovode u vezu, podržavaju ili direktno učestvuju u aktivnostima koje imaju elemenata kriminala i korupcije.