Saša Magazinović

Da li sistem krije ubice Dženana i Davida?

Predsjednik Glavnog odbora i poslanik SDP BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović, na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, iskoristio je priliku za postavljanje pitanja članovima Vijeća ministara BiH i uputio Ministarstvu sigurnosti pitanje u vezi ubistava Dženana Memića i Davida Dragičevića.

U svom izlaganju u Parlamentu BiH, prije nego što je zatražio da mu se odgovor dostavi u pisanom obliku, Magazinović je rekao:

„Svjedoci smo da su slučajevi ubistava Dženana Memića i Davida Dragičevića neriješeni. Svjedoci smo brojnih kontraverzi vezanih za ova dva slučaja. Znamo svi da je puno pitanja bez odgovora i da je puno onih koji izgleda sprječavaju da se istina sazna.

Svjedočimo strahu građana zbog, ne samo ova dva nerazriješena ubistva, nego kako stvari stoje i većem broju u najmanju ruku čudnih okolnosti smrti osoba. Vidimo proteste svuda oko nas. Ljude je strah od ubica. Ljude je strah nepravde. Ljude je strah od mogućnosti i sumnje da institucije štite ubice.

Ne pitam vas ko je ubio Dženana i Davida, jer znam da se istraga provodi na nižim nivoima vlasti i da vi niste uključeni u to, ali vas pitam da li sistem krije ubice? Da li su entitetske i kantonalne policijske agencije tražile asistenciju i pomoć SIPA-e, OSA-e ili bilo koje druge državne institucije? Sa kakvim informacijama o ovim slučajevima raspolažete i mogu li državne institucije pomoći da se otkriju ubice?“

U posljednje vrijeme svjedoci smo pokušaja da se traganje za istinom u ovim slučajevima, od strane dijela politički instruiranih medija, nastoji ispolitizirati. Najveća politizacija ovih slučajeva je to sto još uvijek nisu riješeni i to mora odmah prestati. Ukoliko institucije zakažu na slučajevima poput ovih, one će snositi svu odgovornost, jer će to značiti da sistem ne štiti građane, nego ubice.