Dario Sandić

Da je režim u RS naplatio poreze danas bi imali 250 miliona KM za borbu protiv Korone i ne bi se trebali zaduživati

Član Glavnog Odboraa SDP BiH Dario Sandić, koji je i ranije upozoravao na nezakonitosti u radu, reagovao je na odbacivanje optužnice nadležnog Tužilaštva u slučaju Zore Vidović.

“U aprilu 2018. godine smo podnijeli krivičnu prijavu protiv Zore Vidović, tadašnje direktorice Poreske uprave RS, a današnje ministrice finansija RS. Korumpirano tužilastvo odbacuje prijavu bez obrazloženja, iako tužena štiti one koji su oštetili budžet RS za 250 miliona KM. Uputili smo prigovor i nastavljamo dalje, kriminalcima i njihovim mentorima ćemo stati u kraj!”, izjavio je Sandić.

Sandić dodaje da je SDP BiH prijavio Vidovićevu, dok je još bila na prethodnoj funkciji, zbog toga što nije uradila ništa da naplati 250 miliona maraka poreskih dužnika u Republici Srpskoj. Vidovićevu kao šeficu Poreske uprave RS prijava tereti za: Neprijavljivanje krivičnog djela ili učinioca iz člana 332 Krivičnog zakonika RS, Zloupotrebe položaja odgovornog lica iz člana 249 KZ RS i Zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja iz člana 315 KZ RS.

Zora Vidović iz Srpca je direktorica Poreske uprave RS i to od 2011. godine. Ista je na čelu institucije koja se bavi obračunom i naplatom poreza. Prema podacima same Poreske uprave, na čijem je čelu, sa danom 1. martom 2018. godine dug poreskih obveznika iznosi cca 250.000.000 KM”, istaknuto je u krivičnoj prijavi protiv aktuelne ministarke finansija.

Imajući u vidu, dodaje se dalje u prijavi, da je ovaj podatak objavila Poreska uprava RS i sačinila tabelu sa poimenično navedenim dužnicima i iznosima duga, jasno je da je Zora Vidović kao direktorica Poreske uprave upoznata sa neobračunavanjem, neuplaćivanjem i neprijavljivanjem poreza tačno navedenih i poznatih pravnih i fizičkih lica, a koje radnje predstavljaju krivično djelo.

“Ovakvim postupanjem prijavljena je svojim nečinjenjem omogućila trećim licima da steknu protivpravnu imovinsku korist. Također, ona ima saznanja da poreski dužnici nisu izvršili prijavu milionskih poreza, te nije preduzela ništa u pogledu naplate ovih potraživanja – niti je prijavila iste za krivična djela, iako je imala saznanja o njima, niti je iskoristila svoje zakonsko ovlašćenje da naplati poreze od tačno poznatih lica.”, zaključio je Sandić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu