Forum žena KO SDP BiH Sarajevo

Čuje li se naš glas?

U povodu Međunarodnog dana gluhih i nagluhih osoba, Forum žena Kantonalne organizacije SDP BiH Sarajevo organizirao je uličnu akciju pod nazivom Čuje li se naš glas? Akciji su se pridružile članice Udruženja gluhih i nagluhih osoba Kantona Sarajevo. Mirnom šetnjom sa Sebilja na Baščaršiji do Katedrale Srca Isusova, sa bijelim rukavicama koje su simbol gluhih i nagluhih osoba, na desetine aktivistica i aktivista je nosilo poruku Čuje li se naš glas?

Na ovaj način željeli smo skrenuti pažnju javnosti na probleme sa kojima se ova populacija svakodnevno suočava. Najveći problem je spora ili bolje rečeno nikakva implementacija Zakona o znakovnom jeziku koji je usvojen i prema kojem bi svaka osoba slušno oštećena morala imati pristup informacijama. Da bi razumjeli o kakvoj problematici je riječ neophodno je upoznati se sa istom, te, ukoliko to već nismo, postati senzibilni i prepoznavati probleme sa kojima se susreću naši sugrađani koji imaju poteškoće sa sluhom.

Šetnja je završena kratkim kursom znakovnog jezika gdje su svi prisutni naučili kako se znakovnim jezikom kaže Bosna i Hercegovina, Sarajevo, Međunarodni dan gluhih i još ponešto. Sretan ovaj Međunarodni dan svim našim sugrađanima sa oštećenim sluhom, budimo senzibilni jedni prema drugima, slušajmo se i čujmo. Ovo mora biti Zemlja za sve nas!


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu