OO SDP Ilijaš

Covid centri nepotrebno otežavaju kako građanima tako i zdravstvenim radnicima u Kantonu Sarajevo

Naime, nadležni koji upravljaju trenutnom krizom donijeli su Uredbu o formiranju takozvanih Covid centara. Ovom Uredbom planirano je spajanje organizacionih jedinica Domova zdravlja kako bi se formirao Covid centar. Pa tako na primjer, Ilijaš se pripaja Vogošći, Hadžići Ilidži i tako dalje.

Šta to zapravo znači?

Ukoliko pacijent iz Ilijaša ima povišenu temperaturu zbog upale urinarnog trakta, upale krajnika isl., morat će se prvo javiti u COVID centar u Vogošći, gdje će biti pregledan i vraćen na daljnje postupanje porodičnom ljekaru u Ilijašu.

Ukoliko postoje indikacije zarazom COVID-19, pacijent neće biti tretiran u COVID centru – testiranje vrši porodični ljekar u suradnji sa nadležnim epidemiologom.

Postavlja se logično pitanje čemu ovakva Uredba koja u vremenu otežanih komunikacija zbog stanja prirodne i druge nesreće otežava takozvani put pacijenta, ukoliko se to može tretirati u našem Domu zdravlja?

Ono što je ovdje važno spomenuti jeste činjenica da formiranje COVID centara podrazumjeva povlačenje određenog broja ljekara i medicinskog osoblja iz Doma zdravlja Ilijaš, što će dodatno usložniti pružanje zdravstvene zaštite na području općine Ilijaš.

Zastupnica SDP-a Segmedina Srna Bajramović, na sinoćnoj online sjednici Skupštine Kantona Sarajevo postavila ovo pitanje te zatražila obrazloženje ovakve Uredbe, na koje na žalost, nije dobila odgovor.

Apelujemo na nadležne da u vremenu pandemije svojim mjerama olakšavaju, a ne otežavaju građanima i zdravstvenim radnica.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu