Aner Žuljević

Čovićeva politika je već godinama pogrešna politika svođenja Hrvata na mali dio bh. teritorija

Ovako je jučeašnju izjavu lidera HDZ-a BIH za Vijesti.ba prokomentirao SDP-ov Aner Žuljević.

– Dragan Čović govori o “etničkom čišćenju” Hrvata, dok se istovremeno zalaže da se Hrvatima iz svih kantona u kojim nisu većina de facto i de iure ukine pravo biranja u Dom naroda Parlamenta FBiH! Čak najavljuje apelaciju Ustavnom sudu sa ciljem sprečavanja izbora Hrvata iz svih kantona u Dom naroda, kaže Žuljević.

Dodaje da je Čovićeva politika je već godinama zapravo pogrešna politika svođenja Hrvata na mali dio teritorija i njihovog etničkog čišćenja iz drugih dijelova države.

– Naglašavam da su i za taj zločin pred sudom u Hagu upravo osuđeni najviši kadrovi paradržave Herceg-Bosne, jer su u sklopu UZP-a provodili i politiku nasilnog preseljenja Hrvata i njihovog “svođenja” na teritoriju te paradržave. Pored toga, Čović ide i korak dalje, iznoseći neistinu da u Vladi KS nema imenovanih Hrvata, iako SDP BiH ima ministra. To je nemoralno, sramotno, bezobrazno, i suprotno principima vjere u koje se isti zaklinje, navodi Žuljević i dodaje:

– Nažalost, potvrđuje se teza da Čović i HDZ BiH uzimaju sebi za pravo da oni određuju ko je “etnički čist” Hrvat, a ko je valjda etnički nečisti, “prljavi” ili lažni Hrvat. Takva politika je za nas potpuno pogrešna i neprihvatljiva. Rezultat takve politike HDZ-a je vidljiv svakodnevno na autobuskim stanicama gdje kompletne porodice napustaju zemlju trazeci srecu u trecim zemljama.

Dodaje da u HDZ-u BiH moraju konačno prihvatiti da oni nisu institut za određivanje etničke čistote Hrvata, nego politička stranka koja ravnopravno sa drugim učestvuje u izbornom procesu.

– U tom procesu drugi Hrvati i ostali građani imaju pravo da djeluju kroz partije kroz koje oni to žele, da se identificiraju kako to oni sami žele i osjećaju, bez prava ikoga da im to sa strane određuje ili nameće. Gotovo svi jasno vidimo da smo na samom dnu, i da treba još samo nekoliko koraka pa da potpuno potonemo u užas, ali to gospodin Čović i njegova bratija već godinama ne vide jer se sa vlastitim životnim standardom potpuno odrodio od prosječnog Hrvata kojeg godinama laže i isrcpljuje dok on na njegov račun živi kao na Beverly Hillsu, zaključuje Žuljević.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu