Aner Žuljević

Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda federalnog Parlamenta, naveo je kako je zanimljivo da je Dragan Čović evropskim zvaničnicima u Briselu priču o stvaranju islamske države u BiH predstavio skoro u isto vrijeme nakon rezolucije Skupštine u Kantonu 10, kojom se negiraju presude Haškog suda za ratne zločine i izražava navodna bojazan od formiranja “islamskog halifata”.

„Čovićeve najave o mobilizaciji hrvatskog naroda služe samo za zastrašivanje naivnih i ucjenjivanje njegovih političkih partnera, kako bi zaustavili procese koji idu u smjeru jačanja BiH i njenih institucija.

Umjesto odgovora na pitanje koje mu je u Briselu zasigurno bilo postavljeno, a to je pitanje implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučajevima “Sejdić-Finci”, “Zornić” i “Pilav”, Čović je međunarodnim zvaničnicima pokušao “prodati” vlastite nazadne teorije.
Na pitanje nepriznavanja Ustavom zagarantovane konstitutivnosti Srba, te ravnopravne upotrebe srpskog i bosanskog jezika u kantonima kojim on vlada, Čović je zvaničnicima EU ponudio paranoidnu fantaziju o prijetnji uspostave islamskog halifata.

Nastavak segregacijske politike, koju je Dragan Čović vješto umotao u celofan ugroženosti hrvatskog naroda u BiH i pokušao je prodati u Briselu evropskim zvaničnicima, samo je dodatni dokaz koliko Čović i njegov HDZ ne odustaju od priče o trećem entitetu.

Evidentno je kako HDZ i Dragan Čović, što zbog nervoze zbog kandidature Željka Komšića, što zbog odbijanja njihovog apsurdnog prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH, sada dodatno žele zakomplikovati situaciju u BiH, izmišljajući vještačke sukobe sa svima koji se ne slažu sa njihovim namjerama.

Nas, u SDP-u BiH, ne brinu Čovićevi šizofreni ispadi bez pokrića. Brine nas jedino što takvim istupima Čović, Izetbegović i družina srozavaju i ono malo ugleda koji naša država uživa u međunarodnim okvirima.

Nismo morali dugo iščekivati Izetbegovićev “patriotski” protivnapad kojim je još jedan izrežirani i dogovoreni predizborni “sukob” SDA i HDZ BiH dobio svoj epilog. U međuvremenu, građani i dalje plaćaju “akcizne” cijene goriva uz očekivani porast cijene svega ostaloga, a budući penzioneri očekuju za tridesetak posto niže penzije“, navodi u svojoj izjavi Žuljević.