Mladen Ćavar

Članovi zajedničke komisije iz RS-a protiv prijedloga Zakona o sprječavanju pranja novca

Iako je prijedlog zakona usaglašen sa zahtjevima i standardima Evropske unije u području sprječavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti poslanici iz RS-a ga nisu usvojili.

Slika

 Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH na današnjoj sjednici nije podržala principe Prijedloga zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, a protiv su glasali članovi komisije iz Republike Srpske. 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona kojim se ova oblast usklađuje sa standardima Evropske unije.
Kako je navedeno, predloženim zakonom se, između ostalog, definira i uloga Finansijsko-obavještajnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu (FOO SIPA-e) kao centralne jedinice koja prima, sakuplja, evidentira, analizira, istražuje i prosljeđuje rezultate analize u ovoj oblasti. 

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar je na sjednici Zajedničke komisije kazao da je donošenje novog zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti obaveza iz Akcionog plana bazirana na Izvještaju MONEYVAL-a (Komitet eksperata Vijeća Evrope za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorističkih aktivnosti). 

Naglasio je da je, osim ovog zakona, BiH prema Vijeću Evrope obavezna usvojiti i izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku BiH i Okvirni zakon o uspostavi zajedničkog registra nevladinih organizacija u BiH. 

– Rješenja u prijedlogu zakona koji je danas pred nama su saglašena sa zahtjevima i standardima Evropske unije u području sprječavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti – kazao je Ćavar. 

On je ukazao i na moguće negativne posljedice po BiH ukoliko zakon ne bude usvojen, navodeći da bi u slučaju neuspjeha moglo doći do stavljanja na takozvanu „sivu listu“, a nakon toga i na „crnu listu“, to jest javno priopćavanje o neusklađenosti države. 

Navodeći da visoka delegacija MONEYVAL-a planira posjetu Bosni i Hercegovini od 24. do 26. februara, kazao je da ne treba posebno naglašavati koliko bi bilo važno da do ove posjete bude usvojen predloženi zakon. 

Članica Zajedničke komisije Nermina Zaimović-Uzunović je nakon sjednice kazala novinarima da je ovo „prevažan zakon koji smo obavezni da usvojimo, uz krivični zakon, koji nedavno nije prošao u Parlamentarnoj skupštini“. 

– To su međunarodne obaveze BiH koje se moraju poštovati – kazala je Zaimović-Uzunović. 

Dodala je da ne može sebi da objasni zašto se na ovakvim zakonima prave blokade „kad nema baš nikakvih razloga da nešto što su međunarodne norme, nešto što je direktivama EU propisano, što važi za cijeli svijet, da mi to danas odbijemo“. 

Zajednička komisija je danas podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli.
Primljena je k znanju Informacija o godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga BiH za 2014., a usvojeni su i Izvještaj o radu Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH za 2013. i Orijentacioni radni plan Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH za 2014. godinu. 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.