Članice Foruma žena GO SDP BiH Mostar učesnice okruglog stola na temu „Prava radnica zaposlenih u trgovini i uslužnoj djelatnosti u BiH”

Članice Foruma žena GO SDP BiH Mostar učestvovale na okruglom stolu na temu „Prava radnica zaposlenih u trgovini i uslužnoj djelatnosti u Bosni i Hercegovini„ koji je organizirala Westminster fondacija za demokratiju u BiH.

U konstruktivnom razgovoru govorilo se o mnogim problemima u ovoj djelatnosti, kao što su mobing, niske nadnice, neplaćen prekovremeni rad, rad na crno, rad na praznike, loši uslovi rada, nesigurnost na radu, neučinkovit rad inspekcijskih službi te na koji način prevazići pobrojane problema. Posebno se govorilo o značaju sindikata u firmam i njihovoj ulozi u ostvarivanju prava radnika.

Evidentno je kako se radnička prava u Bosni i Hercegovini kreše, te je potrebno sistemski djelovati i putem provođenja poštojećih pravnih regulativa ili donošenjem novih koji će biti povolniji za radnika/cu kao i zajedničkom djelovanju žena iz različitih sektora a sve u cilju poboljšanja položaja radnica/ka.