Senaid Begić za Dnevni list

Cilj optužnice je da me diskreditiraju i kao osobu i kao političara

Prije nekoliko dana smo pisali o optužnici kojom se Senaid Begić, zastupnik u ZD Parlamenta FBiH i predsjednik Županijskog odbora SDP Zeničko-dobojske županije, tereti da je „kao službena osoba u Federaciji BiH iskorištavanjem svojih službenih ovlašćenja pribavio korist drugom i nanio štetu drugom, te da je kao službena osoba u Federaciji BiH, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, davanjem lažnih podataka doveo u zabludu ovlašćenu osobu“.
Ovo je bio povod za razgovor, a dotakli smo i stanja u SDP-u te formiranju Socijaldemokratskog pokreta, s obzirom da su upravo ovom pokretu pristupili i bivši članovi SDP-a, ali i sadašnji…

Protiv bivšeg poslodavca dobio četiri sudska spora

Za što Vas tereti Tužiteljstvo ZDŽ-a? Otkad traje proces? Svojevremeno ste izvojevali pobjedu za nezakoniti otkaz u Zavodu zdravstvenog osiguranja…

– Ono što je zanimljivo u svemu ovome jeste činjenica da sam putem portala i medija saznao da je Tužiteljstvo ZDŽ-a protiv mene podiglo optužnicu. Tokom posljednje tri godine, od momenta kada sam poslije četverogodišnjeg mandata direktora ZZO-a ZDŽ u klasičnom “političkom linču”dobio nezakonit otkaz i poslan na biro za zapošljavanje, ne prestaje “politička hajka” na mene. Ništa ne znači ni činjenica da sam skoro dvije godine zbog tog otkaza bio bez posla, da sam morao tužiti Zavod kako bi bio vraćen na posao, da sam morao imati nepotrebne sudske sporove.

Da, u prethodne tri godine sam dobio četiri sudske presude protiv ZZO-a ZDŽ i Apelaciju na Sudu BiH poslije kojih sam i vraćen na posao u Zavod. Da su u pitanju montirani procesi govori i činjenica da iza nezakonitog otkaza i podnesene krivične prijave protiv mene na osnovu koje je i podignuta optužnica, stoje iste osobe. To su bivši v.d. direktor ZZO-a Dževad Hamzić i sadašnja direktorica zavoda Mirzeta Subašić. Samo otkazom i izgubljenim presudama njih dvoje su zbog nepotrebnih sudskih procesa, angažiranja odvjetnika, troškova doprinosa, plaća i kamata zavodu napravili štetu od blizu 60.000 KM. Naravno, to su svjesno radili, ali za to kao odgovorne osobe još nisu odgovarali. S druge strane, kada pitate zašto me tereti optužnica, tu dolazimo do apsurda. Kao direktor ZZO-a ZDŽ u svom četverogodisnjem mandatu imao sam odgovornost za preko 600 milijuna KM.

Za vrijeme mandata sam kroz programe zapošljavanja kroz 12 poslovnica Zavoda zaposlio 178 mladih osoba i rukovodio najvećim financijskim sistemom u županiji s preko 150 milijuna KM godišnjeg budžeta. Nakon podnesene krivične prijave protiv mene 2016. i tri godine istrage i kontroliranja kompletne finanscijske i pravne dokumentacije Zavoda od strane nadležnih u zavodu, Financijske policije, Inspektora Federalne uprave policije (FUP), Tužiteljstva ZDŽ i koga sve ne ,dobijam optužnicu u kojoj se teretim za kupovinu i poklon suradnicima šest mobitela po 1 KM, pisanje službenih naloga za korištenje automobila i troškove prijevoza, refundaciju dijelova troškova (30%) jednog liječenja u inozemstvu i zapošljavanje dvije osobe na upražnjena radna mjesta u Zavodu.

Pritisak na Sud

U izjavama za medije ste nedavno izjavili da je proces montiran i političke prirode… Možete li objasniti ovu tvrdnju?

–Što je razlog optužnici, da li on leži u činjenici da sam zbog neopravdanog i nezakonitog otkaza tužio ZZO i imam četiri presude u kojima mu je dosuđen ogroman iznos novca ili je nešto drugo, neke političke igre, nisam siguran. No, kako kaže moj odvjetnik, činjenica je da je ovaj postupak urađen tako brzo. Odvjetnik Bakir Ljubović smatra da je i takva javna objava optužnice, bez da je prethodno dostavljena meni kao optuženom, sramotan čin usmjeren jedino na to da me se dodatno diskreditira i da se izvrši pritisak na Sud. Bakir mi je čak rekao da u 40 godina koliko se bavi ovim poslom nije zabilježio ovakav pokušaj nečije diskreditacije. Uložit ćemo Prigovor, to je definitivno.

Što mislite o Socijaldemokratskom pokretu? Hoće li prerasti u stranku ili to već i jeste, uprkos tvrdanjama osnivača da je to „ujedinjenje ljevice“?

– Nitko ne vjeruje da su se ti iskusni i stari političari, bez novih i mladih članova, sastali tek onako i prešli preko brutalnih međusobnih optužbi da bi se družili i popravili državu, a koju nisu popravili svih prethodnih godina. Dakle, osnivanje političkog subjekta je krajnji cilj, a mi u SDP-u nismo toliko naivni da ne vidimo da sastav tog pokreta čine, uglavnom, nezadovoljni bivši i poneki sadašnji član SDP-a, koji pokušavaju pred mirovinu osigurati sebi neke pozicije. Vidjeli smo da je i sva javnost posvjedočila trzavicama na samom osnivanju, skepsi i nedostatku vizije što oni zapravo žele, jer nisu iskreno nastupili i to se odmah prepoznalo. Pompezno su najavili taj skup, odabrali najskuplji hotel, da bi skup odmah napustili neki članovi otkrivši nam da se ideja, između ostalih, kovala i u kabinetu Šefika Džaferovića. Vjerujem da to govori dovoljno o toj inicijativi i da se ljevica oporavlja upravo po liniji koju vodi SDP, s jasnim principima koje smo održali pred građanima. Mi nemamo problem s tim pokretom, tretiramo ga kao novi politički subjekt i tako ćemo se i odnositi prema njemu. Svatko snosi odgovornost pred svojim potezima, a njihovi potezi su tretirani statutom SDP-a. Stvari su u tom pogledu vrlo jasne. A “lider iz sjene” mi liči na bivšeg nogometaša koji je kao kapiten prije 5 godina “objesio kopačke o klin” pa sada iz njemu znanih razloga želi da se vrati i igrom pokaže kao vrhunski i neizostavni. Međutim, svi znamo da je u karijeri dao previše autogolova i k tome još igra za najžešći suparnički tim…


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu