KO SDP Sarajevo

Cilj normalnog zdravstvenog sistema je da liječi, a ne da zarađuje

Povodom katastrofalne situacije u zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo, Kantonalni odbor SDP-a Sarajevo održao je konferenciju za medije na kojoj su se obratili članovi Savjeta za zdravstvo ove kantonalne organizacije.

Predsjednik KO SDP BiH Sarajevo Damir Mašić naveo je da stanje u zdravstvu KS postaje svakim danom sve kompleksnije i da građani KS imaju problem ostvarivanja osnovnog prava – prava na zdravstvenu zaštitu.

„Već tri mjeseca nemamo priliku da u Skupštini Kantona Sarajevo otvoreno govorimo o ovim problemima, zbog toga što vladajuća koalicija ne saziva sjednicu na kojoj bi se, između ostalog, diskutovalo o izvještajima zdravstvenih institucija i ustanova. Vlada Adema Zolja želi prije izbora sakriti od javnosti katastrofalno stanje u njima“, izjavio je Mašić te dodao da zdravstvom u Sarajevu gospodari isključivo politika, a krajnju korist od toga imaju samo privatne zdravstvene ustanove, dok je KCUS po nivou usluga laboratorijskih pretraga, pao ispod prosjeka osrednjeg doma zdravlja zbog nedostatka osnovnih medicinskih potrepština i reagensa.

Predsjednik Savjeta za zdravstvo KO SDP BiH prof.dr. Haris Vranić rekao je da će SDP izvršiti neophodne promjene u zdravstvenom sistemu, naglašavajući da SDP posjeduje već sve potrebne zakonske akte uključujući i reorganizaciju struktura domova zdravlja. Također, Vranić je rekao da će SDP sjednice Zavoda za zdravstvo učiniti javnim i transparentnim te donijeti niz općih mjera poput antikoruptivnih timova u svim ustanovama, potpune depolitizacije zdravstva i osiguranja boljih ekonomskih uvjeta za radnike.

Potpredsjednik KO SDP BiH Sarajevo prim.dr. Dragan Stevanović dodao je da se zdravstvene institucije vode po Radeljaševoj metodi ”ko je jamio jamio”, te da ne postoji ni analiza rada, kao ni plan za budući rad ovih institucija.

„Sve njihove reforme su se svele na pokušaj gašenja Opće bolnice Abdulah Nakaš, pozivanjem na Reformsku agendu. Reformska agenda problem zdravstva tretira sa pet rečenica, odnosi se na cijeli sistem u BiH, a ne onako kako su to shvatili ”reformatori”. Odluku o reformi donijela je neformalna grupa, bez ikakvih prethodnih analiza. Tkz Agregatno stanje se zaista promijenilo. Od isparavanja smo došli smo u jednu ledenu situaciju koja prijeti urušavanjem do temelja“, izjavio je Stevanović navodeći kako od svih reformi imamo samo građevinske radove, kao posljednju promjenu po važnosti, dok su sve ostale reforme propale ili završile velikim kadrovskim problemima sa neusaglašenim postupcima.

Član predsjedništva KO SDP BiH Sarajevo dr. Denis Mačkić naveo je da zdravstvena njega za SDP jeste pravo, a ne privilegija.

„Cilj normalnog zdravstvenog sistema je da liječi, a ne da zarađuje. SDP obećava građanima Sarajeva da se više nikad neće desiti nedostatak reagenasa, lijekova, zavoja, gaza i ostalih potrepština, kada budemo u prilici o tome da odlučujemo“, rekao je Mačkić, navodeći da će se novac obezbijediti kroz poreznu politiku oporezivanja luksuza, a taj novac usmjeriti najugroženijim kroz socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.