Uskoro inicijativa za raspravu o cijeni identifikacionih dokumenata

Cijene pasoša su previsoke i ne odgovaraju standardu bh. građana

Cijena pasoša za punoljetne državljane BiH iznosi 50 KM sa rokom važenja od 10 godina, dok cijena izdavanja putnih isprava u roku kraćem od propisanog iznosi 200 KM. U susjednoj Hrvatskoj usluga izdavanja pasoša u kraćem roku je skoro 50 posto jeftinija u poređenju sa BiH.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Mešić kazao je za Klix.ba da cijene pasoša nikako ne odgovaraju standardima građana BiH, odnosno da su previsoke i neprimjerene aktuelnom duštvenom trenutku.

On je istakao da mu je Klix.ba dao povod da razmisli o pokretanju inicijative o cijeni putnih isprava, odnosno cijeni svih identifikacionih dokumenata u BiH.

“Cijene su previsoke i potrebno ih je sniziti. Dali ste mi povod za pokretanje inicijative za raspravu o cijeni identifikacionih dokumenata u BiH”, kazao je Mešić.

Mešić je istakao da Parlamentarna skupština BiH, iako nema direktne veze s putnim ispravama, može svojim sugestijama, preporukama i aktivnostima utjecati na cijenu izdavanja putnih isprava.

“Stanje je moguće popraviti zapošljavanjem ljudi u BiH i onda to ne bi bio problem. Naravno i organi unutrašnjih poslova trebaju sniziti cijene pasoša na bar 50 posto aktuelne cijene”, kazao je Mešić.

Pasoš za punoljetne državljane BiH sa rokom važenja do deset godina košta 50 KM, 40 KM za državljane u dobi od 3 do 18 godina sa rokom važenja od 5 godina, te 30 KM za državljane koji nisu navršili 3 godine života sa rokom važenja od 3 godine.

klix.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.