Mostar

Čestitka povodom 70 godina oslobođenja Mostara

Također tražimo obnovu svih antifašističkih spomenika jer antifašizam i partizani su nešto na šta svi zajedno treba da budemo ponosni i u skladu sa tim da se i odnosimo prema tim ljudima i spomenicima antifašističkoj borbi

Slika

Gradski odbor SDP BIH Mostar ovim putem svim građankama i građanima Mostara želi čestitati 14. februar, Dan oslobođenja Mostara od fašizma. 70 godina slobode i 70 godina od herojske žrtve najboljih kćeri i sinova svih naših naroda nas obavezuje da pamtimo i da ne dozvolimo silama mraka da prave reviziju istorije. Antifašizam je nešto po čemu je Mostar bio prepoznatljiv i po čemu će ostati prepoznatljiv i niko nema pravo da se igra sa antifašističkim karakterom ovog grada. U tom smislu smo na Svečanoj sjednici Gradskog odbora SDP BiH Mostar usvojili Deklaraciju kojom, između ostalog, tražimo ukidanje svih onih ulica koje nose imena domaćih izdajnika i narodnih neprijatelja. Također tražimo obnovu svih antifašističkih spomenika jer antifašizam i partizani su nešto na šta svi zajedno treba da budemo ponosni i u skladu sa tim da se i odnosimo prema tim ljudima i spomenicima antifašističkoj borbi.

DEKLARACIJA

Polazeći od principa suživota, tolerancije i antifašizma, kao i vodeći se potrebom za jačanjem međusobnog povjerenja među narodima i građanima Bosne i Hercegovine, želeći vratiti Bosni i Hercegovini dostojanstvo i podsjetiti na činjenicu da je Bosna i Hercegovina bila i ostala dijelom velike svjetske antifašističke porodice  Gradski odbor SDP BiH ovom Deklaracijom traži:

1.      Od svih političkih subjekata da podrže usvajanje „Zakona o zabrani isticanja fašističkih simbola“, a što bi predstavljalo pozitivan korak u stvaranju atmosfere suživota i tolerancije

2.      Izgradnju društva u kojem vladaju sloboda, jednakost, pravda, solidarnost i poštivanje temeljnih prava i sloboda čovjeka

3.      Obnovu svih antifašističkih spomenika na području cijele Bosne i Hercegovine

4.      Hitno ukidanje svih naziva ulica u Mostaru, a koje nose imena onih koji su u Drugom svjetskom ratu bili saradnici okupatora i pripadnici kvislinških formacija i koji su nakon rata vršili terorističke akcije sa namjerom ugrožavanja života civilnog stanovništva

5.      Promjenu imena Gimnazija Mostar u „Gimnazija Aleksa Šantić“, a kojom bi se gimnaziji vratilo njeno prijeratno ime i na taj način najvećem mostarskom književniku vraćeno mjesto koje mu i pripada.

Neka je svim građankama i građanima Grada Mostara sretan 14. februar, Dan oslobođenja Mostara od fašizma. Neka nam je sretno 70 godina slobode u koju je svoje živote ugradilo i 700 Mostaraca.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.