Mora se izmijeniti u hitnoj proceduri

Čengić: Zakon o sukobu interesa u FBiH hitno izmijeniti

Zastupnik SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Irfan Čengić, dostavio je Inicijativu za izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH, koji je trebao biti usvojen prije šest godina, međutim, on čak nije ni upućen u parlamentarnu proceduru u tom periodu.

“Zakon o sukobu interesa moramo izmjeniti u hitnoj proceduri, već šest godina se tolerišu očiti primjeri sukoba interesa, jer nije izmijenjen Zakon. Očekujem od Vlade i ministra pravde FBiH da daju pozitivno mišljenje o ovoj inicijativi i dostave zakon u proceduru, a ako to ne učine oni, mi ćemo uputiti izmjene Zakona u proceduru”, rekao je Čengić.

U ovoj inicijativi se navodi da je nadležnost Centralne izborne komisije BiH za impelemntaciju Zakona o sukobu interesa prestala prije šest godina i da od tada ne postoji niti jedno tijelo u FBiH koje može provoditi i sankcionisati političare koji su u sukobu interesa.

Čengić je ovom prilikom rekao da ne izuzima niti jednu političku partiju od odgovornosti za nedonošenje ovog Zakona i da svi snose odgovornost, te da je, po njegovom mišljenju, državni Zakon o sukobu interesa lošiji od prethodnog, koji je također bio neadekvatan.

Naglašava da je novi Zakon napravio mnogo problema i da tu grešku, koju je i SDP BiH napravio, treba ispraviti u narednom periodu.

2. Ini. za zakon o sukobu interesa