Mora se izmijeniti u hitnoj proceduri

Čengić: Zakon o sukobu interesa u FBiH hitno izmijeniti

Zastupnik SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Irfan Čengić, dostavio je Inicijativu za izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH, koji je trebao biti usvojen prije šest godina, međutim, on čak nije ni upućen u parlamentarnu proceduru u tom periodu.

“Zakon o sukobu interesa moramo izmjeniti u hitnoj proceduri, već šest godina se tolerišu očiti primjeri sukoba interesa, jer nije izmijenjen Zakon. Očekujem od Vlade i ministra pravde FBiH da daju pozitivno mišljenje o ovoj inicijativi i dostave zakon u proceduru, a ako to ne učine oni, mi ćemo uputiti izmjene Zakona u proceduru”, rekao je Čengić.

U ovoj inicijativi se navodi da je nadležnost Centralne izborne komisije BiH za impelemntaciju Zakona o sukobu interesa prestala prije šest godina i da od tada ne postoji niti jedno tijelo u FBiH koje može provoditi i sankcionisati političare koji su u sukobu interesa.

Čengić je ovom prilikom rekao da ne izuzima niti jednu političku partiju od odgovornosti za nedonošenje ovog Zakona i da svi snose odgovornost, te da je, po njegovom mišljenju, državni Zakon o sukobu interesa lošiji od prethodnog, koji je također bio neadekvatan.

Naglašava da je novi Zakon napravio mnogo problema i da tu grešku, koju je i SDP BiH napravio, treba ispraviti u narednom periodu.

2. Ini. za zakon o sukobu interesa


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu