Saša Magazinović

Čemu nam služi Parlement, ako će se dva ili tri čovjeka cjenkati oko izbora u Mostaru

Iako živimo u istoj državi moji vršnjaci u Mostaru nisu do sada imali pravo da biraju, a gradom već osam godina upravlja samo jedan čovjek koji je u njihovo ime, dok su bili maloljetni izabrao neko drugi. Kada je Ustavni sud BiH dijelove Izbornog zakona BiH proglasio neustavnim imao sam 14 godina, i u tom periodu sam završio srednju školu, fakultet, promijenio mjesto stanovanja, tri posla… a parlamentarci u BiH nisu uspjeli da sjednu za isti sto, dogovore se, napišu izmjene zakona, pošalju ga u parlamentarnu proceduru i usvoje. Uradili su to juče, ali tek kada ih je, prema riječima predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, pritisla međunarodna zajednica.

I međunarodnu zajednicu je neko pritiskao – Irma Baralija, Mostarka koja je tužila i dobila spor protiv  Bosne i Hercegovine jer osam godina nije imala pravo ni da bira ni da bude birana. Oba doma Paralmenta BiH su, iako su mnogi u to sumnjali, usvojila izmjene Izbornog zakona čime je provedena presuda Evropskog suda za ljudska prava, a Baralija za BUKU kaže da oni koji situaciju posmatraju sa strane mogu pomisliti da je u Mostaru veliko slavlje zbog povratka demokratije u grad na Neretvi.

Iako je parlament izglasao izmjene one su dogovorene izvan parlamentarnih klupa. Malo u Mostaru, malo u Sarajevu na brifingu kod stranih faktora koji su često stabilizacijski glas. I jedno i drugo nije ništa do poraz parlamenta. Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu  BiH Saša Magazinović kaže da je ovo  neshvatljivo, drsko i nedemokratsko djelovanje izvan institucija države Bosne i Hercegovine i tu praksu isti akteri žele učiniti uobičajenom. „Čekanjem da se postigne vaninstitucionalni dogovor ili da iz kafane stigne uputa šta i kako treba raditi obezvrijeđen je i izložen ruglu Parlament BiH, kao i svi koji u njemu sjede.

Čemu nam služi Parlement ako će se dva ili tri čovjeka kao na pijaci cjenkati o Zakonu koji kreira sudbinu građana i građanki Mostara, ali i postavlja neke nove odnose u državi. SDP je partija koja ne može sebi dozvoliti da podrži nelegitimne dogovore onih koji su privatizovali državu i koji dogovaraju podjelu Mostara na dvoje kao uvod za naredni korak – podjelu države na troje. Žao mi je što su stranke vlasti poslale poruku da je Parlament tijelo koje služi samo da potvrdi kafanske dogovore bez da članovi parlamenta koji su za to plaćeni predlažu, usvajaju, ulažu amandmane, iniciraju, problematiziraju, pitaju… Još više mi je žao što im u takvom vođenju politike podršku daje i međunarodna zajednica“ dodaje Magazinović u komentaru za magazin BUKA.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu