SDP BiH

Budžet po mjeri birokratske elite, a ne građana Velike Kladuše

Imajući u vidu realno punjenje budžeta i njegovo izvršenje u tekućoj godini evidentno je da će gotovo više od pola budžeta otići na podmirivanje troškova Organa uprave, dok građani Velike Kladuše ostaju po strani, a o poticanju privrede i otvaranja novih radnih mjesta nema ni govora.

Ne treba nas čuditi egzodus mladih ljudi i cijelih porodica koje doslovno odlaze svaki dan, jer beznađe postaje sve izraženije, naročito kada im stižu ”ohrabrujuće” poruke iz općine Velika Kladuša sa kojom upravlja Laburistička stranka na čelu sa svojim načelnikom.

Najnovija ohrabrujuća poruka stiže nam u vidu povećanja i onako velikog općinskog birokratskog aparata koji će dodatno građane koštati  nevjerovatnih  869.884,00 KM (savjetnici načelnika, portiri i slično), uključujući i činjenicu da  budžet čak 70% ukupne sume predviđa  nepotrebne izdatke  od nabavke novog automobila za 100.000,00 KM, do troškova konsultacija i savjetovanja 20.000,00 KM i naravno, ogromna svota namjenjena za troškove 7 savjetnika načelnika.

Također, primjetno je i povećanje izdataka za materijal i usluge prvenstveno jedinstvenog organa uprave i manjim dijelom pravobranilaštva, JU Centra za socijalni rad za 303.731,00 KM, što znači da će sam Organ uprave i manjim dijelom pravobranilaštvo i Centar za socijalni rad građane Velike Kladuše dodatno koštati nevjerovatnih 1.173.615,00  KM više u odnosu na 2016. godinu.

Povećanju već ogromnih troškova općine Velika Kladuša doprinosi i tajnovito  registriranje novih pravnih lica bez odluke osnivača, odnosno Općinskog vijeća, s čime javnost nije  upoznata, kao što nije upoznata sa  kreditnim zaduženjem JKUP „Komunalije“ kod jedne od komercijalnih banaka u iznosu od 1.500.000,00 KM  i  kamatama od  229.311,21 KM.

Znamo da vladajući vole da im je lijepo i da vole komfor, ali ih podsjećamo da građanima Velike Kladuše  nije lijepo dok ispraćaju svoju djecu i rodbinu koji odlaze trbuhom za kruhom, pa ih pozivamo da počnu misliti o građanima Velike Kladuše i već jednom krenu u davno obećano stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta, kako bi nas domaći i strani investitori prestali zaobilaziti u širokom luku, te da se sa velikokladuškim privrednicima koji su najzaslužniji za punjenje budžeta, krene u građenje  partnerskog odnosa i međusobno uvažavanje.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu