Elvir Karajbić

Budućim penzionerima u FBiH penzije će biti manje za 30 posto

Opozicija prije početka sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja već tradicionalno kasni, kaže da je Prijedlog zakona o PIO premijera Fadila Novalića štetan i da će od budućih radnika napraviti socijalne slučajeve.

Elvir Karajbić, šef Kluba SDP-a, kazao je da je ovaj zakon štetan za buduće radnike.

– Odgovorno tvrdim da će buduće penzije biti manje za 30 posto. Vlada ponovo obmanjuje i Parlament i radnike. Postavljam pitanje Vladi zašto su prekinuli razgovore sa ekonomsko-socijalnim partnerima koji su ukazivali na štetnost ovog zakona – kazao je Karajbić.

On je rekao da je ovaj zakon “šarena laža” i oni koji traže da ranije idu u penziju imat će četiri posto niže penzije.

– Mogu borci ići u penziju sa 62 godine i 42 godine radnog staža. Mogu, ali će im penzije biti manje za 19,5 posto. Da bi imao punu penziju, mora imati 68 godina. To su borci iz rovova, eto šta su dobili. Dva posto će biti veće penzije onima koji budu radili duže od 65 godina. Zato je sve ovo šarena laža – kazao je Karajbić.

Dodao je da je sporna izjava premijera Novalića da je Sindikat dao na ESV-u podršku ovom zakonu.

Podsjetio je da je Klub SDP-a uložio 75 amandmana na ovaj zakon.

– Vlada, donošenjem ovog zakona, postaje neprijatelj i novim i starim penzionerima. Danas je dan žalosti za sve penzionere – kazao je Karajbić.

avaz.ba


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu