Potpredsjednik SDP BiH Denis Bećirović

Bosna i Hercegovina još ne smije ostati bez stranih sudija Ustavnog suda

Na dnevnom redu današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH trebalo bi se raspravljati i o Prijedlogu zakona u izboru sudija Ustavnog suda BiH, čiji su predlagači klubovi SNSD-a i HDZ-a koji traže izbacivanje stranih sudija iz ovog suda.

Delegat SDP-a u Domu naroda Parlamenta BiH Denis Bećirović izjavio je danas da je “cilj destruktivne politike Milorada Dodika (SNSD) i Dragana Čovića (HDZ) razbijanje državnih institucija i u konačnici uništenje države Bosne i Hercegovine”.

“Vrijeme je da promijenimo politički pristup. Zašto se stalno branimo od antidržavnih prijedloga koje predlažu separatisti?! Krajnje je vrijeme da na to počnemo reagirati na drugačiji način i umjesto da se stalno branimo od agresivnih prijedloga dušmana ove države, pređemo iz političke defanzive u ofanzivu! Zato sam, između ostalog, predložio da umjesto tri (3) ubuduće imamo šest (6) stranih sudija u Ustavnom sudu BiH”, naveo je Bećirović.

On dalje ističe da se antievropskoj i antidemokratskoj politici, u trenutnim okolnostima, najefikasnije mogu suprotstaviti angažiranjem dodatnih sudija koje će iz reda međunarodno priznatih eksperata za ustavno pravo predložiti predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija s Predsjedništvom BiH.

“Država Bosna i Hercegovina kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma ne smije dozvoliti da ostane bez stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, dok se Ustav BiH u svim svojim elementima ne usaglasi s međunarodnim pravom i dok Bosna i Hercegovina ne ispuni uslove za prijem u EU i NATO. Međunarodna zajednica treba povećati broj stranih sudija u Ustavnom sudu BiH kako bi pomogla Bosni i Hercegovini da postane funkcionalna država i da kao međunarodnopravni subjekt može u punom kapacitetu preuzeti svoje odgovornosti pred međunarodnom zajednicom, koje ima svaka nezavisna država”, naveo je Bećirović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu