Forum žena

Reformska agenda je potpuno socijalno i rodno neosjetljiva

Povodom obilježavanja 20 godina Foruma žena: Reformska agenda, koja se usporeno primjenjuje u BiH, POTPUNO JE SOCIJALNO I RODNO NEOSJETLJIVA

Proteklog vikenda, u Tuzli održana na Izvještajna konvencija Foruma žena SDP BiH koja je bila posvećena temi Žensko liderstvo-šta je potrebno da bismo postale liderice? Konvenciju su otvorili predsjednica FOŽ SDP BiH Nermina Zaimović-Uzunović, te predsjednik KO SDP BiH Tuzla Enver Bijedić i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. Konvenciji je prisustvovalo više od 90 članica SDP BiH sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

Uvodničarke i drugarice iz regiona Sonja Lokar i Karolina Leaković su govorile o temi ženskog liderstva gdje su podijelile svoje izuzetno bogato iskustvo u društveno političkom djelovanju, kao i motivisale učesnice da bez obzira na brojne prepreke sa kojima se suočavaju žene ostanu i budu aktivne. Nakon jednoglasnog usvajanja dokumenta konvencije, Izvještaja o radu za period 2015-2017, Okvirnog plana rada za naredni period, te Izvještaja o radu Nadzornog odbora FOŽ SDP BiH, članica Predsjedništva SDP BiH i dugogodišnja aktivistica Besima Borić je delegatkinjama predložila Izjavu o daljnjem djelovanju žena unutar SDP BiH, iz koje izdvajamo:

 

  • POTVRĐUJEMO SVOJE OPREDJELJENJE da zajedno sa svojim kolegama, U PARTNERSTVU, aktivno učestvujemo u aktivnostima okupljanja lijevog bloka stranaka u BIH kao i kreiranju i sudjelovanju u aktivnostima važnim za sudbinu i budućnost BiH.

 

  • Iskazujemo zabrinutost za budućnost naše države BIH zbog ugroženosti njenog evropskog puta, usporenih reformi , odlaska naše djece iz države, rastućeg siromaštva i građanstva i radnika, sve većih secesionističkih zahtjeva političkih aktera na vlasti i evidentnih podjela koje zagovaraju.

 

  • FOŽ SDP BIH će napraviti poseban plan za aktivnosti koje će inicirati i provoditi zajedno sa oblicima organiziranja i aktivnim ženama iz lijevo orijentiranih i građanskih stranaka u BIH,uključujući i NVO, sindikate i akademsku zajednicu.

 

  • Mjere koje se provode radi unapređenja ravnopravnosti spolova imaju malo efekta. Žene nisu ravnopravne u politici i odlučivanju, tržištu rada, nema napretka u usklađivanju poslovnog i privatnog života ni položaju marginaliziranih grupa žena i muškaraca.

 

  • Reformska agenda, koja se usporeno primjenjuje u BIH, POTPUNO JE SOCIJALNO NEOSJETLJIVA jer se nastoji reformama u oblasti socijalne zaštite i usluga teret i trošak ekonomije brige sa države prebaciti na žene i temeljiti na neplaćenom ženskom radu. Tako organi izvršne i zakonodavne vlasti proizvode i održavaju sistemsku diskriminaciju žena bez stvarne namjere da se zakoni i politike mijenjaju i primjenjuju.
  • Izjava je jednoglasno usvojena. Kompletan tekst izjave pronađite ovdje.Forum žena SDP BiH

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu