Saša Magazinović

Borit ćemo se i dalje protiv deponovanja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

U BiH će biti formirani ekspertski i pravni tim koji će se baviti problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, s ciljem da bude spriječeno ugrožavanje zdravlja oko 250.000 stanovnika.

Predstavnik Zelenog kluba – međuparlamentarne grupe poslanika Saša Magazinović rekao je da je u rješavanju ovog problema sada učinjeno mnogo više, nego u prethodnim sazivima Savjeta ministara i da je pokazano potrebno jedinstvo svih nivoa u BiH.

“Nemam odgovor na pitanje zbog čega Predsjedništvo BiH do sad nije povelo konkretne aktivnosti jer se ovo tiče itekako vanjske politike. Podsjetit ću vas da je nakon međunarodne konferencije koju smo organizovali kao Zeleni klub, Predsjedništvo usvojilo niz zaključaka, među kojima je i da će komunicirati s institucijama RH i da će se formirati pravni tim. To je bilo u martu prošle godine i nije ništa implementirano.

Većina aktivnosti imeplementirana je na inicijativu dva entitetska mistarstva, državnog ministarstva i da je to tek sad u nekoj fazi ozbiljnosti. Ja sam opozicioni poslanik, ministri su iz vladajuće pozicije, ali kada je ovo pitanje na dnevnom redu ovo mora biti mjesto dodira i saradnje svih nas. Najznačajniji udio u ovome ima politka, ali bez struke ne može ništa”, poručio je Magazinović.