Irfan Čengić

Borci VRS imaju, a Armije RBiH i HVO-a nemaju borački dodatak, to je sramotno

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Irfan Čengić kritikovao je Vladu FBiH i Zakon o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici izjasnit će se o Prijedlogu zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, a koji bi trebao biti razmatran po hitnom postupku.

Čengić je prije razmatranja ove tačke kazao za Klix.ba kako ovakvim zakonom u ovoj državi, vojnici Vojske RS (njih oko 80.000) imaju borački dodatak, a branitelji iz Armije Republike BiH i HVO-a neće imati borački dodatak.

On obrazlaže da će ipak glasanjem podržati ovaj zakon iako i dalje misli da je to loš zakon koji nije pravedan prema borcima i nije ispunio zahtjeve s protesta, jer su ga podržale boračke organizacije koje bi trebalo da zastupaju interese boraca i stranka za koje su oni aktivno radili u kampanji.

“Vrijeme će pokazati koliko je ovaj zakon loš za većinu boraca i koliko je diskriminatoran pa čak i neustavan, rekao je Čengić

Čengić ističe da je u nacrtu ovog zakona koji je usvojen u februaru postojao borački dodatak, ali je u međuvremenu izbačen iz zakona. Kako kaže, u prijedlogu zakona postoji egzistencijalna naknada za starije od 57 godina koji su socijalno ugroženi, što u suštini nije borački dodatak.

“Ovim današnjim zakonom demobilisani borci su dobili navodno nova prava. Što je obična laž jer većina prava koja su u ovom zakonu već postoje u drugim zakonima”, kazao je Čengić.

Čengić je na ovaj zakon podnio 10 amadnamana o kojima se trebaju izjasniti Vlada FBiH i Parlament FBiH. Također, podnio je i dva zaključka kojim se od Vlade FBiH zahtijeva donošenje zakona o finansiranju boračkih organizacija, kao i izmjene i dopune zakona o PIO-u u dijelu koji govori o vrijednosti vojnog staža.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu