Irfan Čengić

Borci VRS imaju, a Armije RBiH i HVO-a nemaju borački dodatak, to je sramotno

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Irfan Čengić kritikovao je Vladu FBiH i Zakon o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici izjasnit će se o Prijedlogu zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, a koji bi trebao biti razmatran po hitnom postupku.

Čengić je prije razmatranja ove tačke kazao za Klix.ba kako ovakvim zakonom u ovoj državi, vojnici Vojske RS (njih oko 80.000) imaju borački dodatak, a branitelji iz Armije Republike BiH i HVO-a neće imati borački dodatak.

On obrazlaže da će ipak glasanjem podržati ovaj zakon iako i dalje misli da je to loš zakon koji nije pravedan prema borcima i nije ispunio zahtjeve s protesta, jer su ga podržale boračke organizacije koje bi trebalo da zastupaju interese boraca i stranka za koje su oni aktivno radili u kampanji.

“Vrijeme će pokazati koliko je ovaj zakon loš za većinu boraca i koliko je diskriminatoran pa čak i neustavan, rekao je Čengić

Čengić ističe da je u nacrtu ovog zakona koji je usvojen u februaru postojao borački dodatak, ali je u međuvremenu izbačen iz zakona. Kako kaže, u prijedlogu zakona postoji egzistencijalna naknada za starije od 57 godina koji su socijalno ugroženi, što u suštini nije borački dodatak.

“Ovim današnjim zakonom demobilisani borci su dobili navodno nova prava. Što je obična laž jer većina prava koja su u ovom zakonu već postoje u drugim zakonima”, kazao je Čengić.

Čengić je na ovaj zakon podnio 10 amadnamana o kojima se trebaju izjasniti Vlada FBiH i Parlament FBiH. Također, podnio je i dva zaključka kojim se od Vlade FBiH zahtijeva donošenje zakona o finansiranju boračkih organizacija, kao i izmjene i dopune zakona o PIO-u u dijelu koji govori o vrijednosti vojnog staža.