Borba za radnike – na čekanju?!

Današnji Kolegij Skupštine Srednjobosanskog kantona na kom se raspravljalo o održavanju sjednice Skupštine koja bi, napokon, nakon skoro 2 mjeseca pauze, trebala biti održana u narednih desetak dana, protekao je baš onako kako je vladajuća koalicija i do sada radila – složili su se da se nisu složili i u skladu s tim odlučili da do daljnjeg ne donose bilo kakve značajne odluke.

Iako je na prošloj sjednici Kolegija najavljeno ubrzano razmatranje i usvajanje rebalansa Budžeta i takozvanog „Korona-zakona“ koji bi u prvom redu trebao pomoći opstanku radnih mjesta ugroženih pandemijom u Srednjobosanskom kantonu od toga uskoro neće biti ništa jer – materijali nisu usaglašeni između koalicionih partnera. Zvanični izgovor je da se čeka raspodjela novca s Federalnog nivoa, ali je situacija takva da SDA-HDZ koalicija sa svojim privjescima SBB-om i DF-om nije sposobna da se uhvati u koštac sa situacijom u kojoj je svaki dan koji protekne izgubljen barem za nekoliko postojećih radnih mjesta i bolni rezovi i uštede iz kantonalnog budžeta koji su neophodni da se pomogne radnicima odlažu se u ime očekivanih kredita s viših nivoa. I tako, dan za danom, vrijeme neupitno prolazi, a prividne razmjerice onih na vlasti su usmjerene samo na održavanje trenutnog stanja u kom se cijela država želi dovesti u položaj Mostara i odgađanja izbora. Valjda se nadaju u nedogled.

Još jedan materijal koji se trebao naći na ovoj sjednici je i izvještaj Kantonalne štaba civilne zaštite kojeg također nije bilo. Imajući u vidu šta se dešava s Federalnom civilnom zaštitom i milionske afere koje potresaju državu u koje su nesumnjivo umiješani neki od najviših državnih zvaničnika, nimalo nas ne iznenađuje ni to da se na kantonalnom nivou ovakvi izvještaji kriju i o njima se ne raspravlja.

Sve u svemu, vladajuća koalicija s partnerima i dalje nastavlja po starom – što manje posla i što više privilegija, a običnim građanima kako bude. Posebno ih nije briga za radnike u privredi koji ovih dana prave redove pred biroima za zapošljavanje i koji su i u tzv. „Korona-zakonu“ vidjeli tračak nade da ostanu na svojim ionako slabo plaćenim poslovima, ali koji su hranili njihove porodice. Valjda se vlast nada da će i iz ove situacije profitirati – radnici koji ostanu bez posla će kad se pandemija napokon smiri uraditi sve da i oni napuste zemlju. A sa zemljom bez ljudi – najlakše je vladati!


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu