Senaid Begić za agenciju Patria

Borački zakon nije zakon za koji su se borili borci proteklih godina

Pokretanje postupka pred Ustavnim sudom FBiH o Zakonu o borcima je obaveza, jer je taj zakon diskriminarijući i protuustavan.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Senaid Begić, koji je i član Komisije za ustavna pitanja ovog doma, kazao je za Patriju da Zakon o borcima nije bio na razmatranju ove komisije, ali da očekuje da će se potencirati pitanje ustavnosti ovog zakona.

“U raspravi je bilo nekoliko diskutanata koji su skrenuli pažnju da je Zakon diskriminirajući, odnosno da ne nudi ista prava pripadnicima boračke populacije. Posebno što se smatra da je više socijalni, jer je i dobio onaj član u kojem nema boračkog dodatka, nego se to zove egzistencijalna naknada. Vjerujem da će se manjkavost ovog zakona pokazati kada krene njegova implementacija, tek tada očekujem veliki val nezadovoljstva boračke populacije, među kojima sam i sam. Imam puno prijatelja – saboraca, koji su veoma nezadovoljni ovakvim zakonskim rješenjem”, rekao je Begić.

Kako kaže, vrijeme će pokazati je li ovo prevara.

“Ovo nije zadovoljavajući zakon, za koji su se borili borci proteklih godina. Mislim da ima smisla što je i Drago Grbavac izložio pred Parlamentom i imam osjećaj da će se puno toga što je rekao pokazati tačnim u narednom periodu”, rekao je Begić.

Prema informacijama do kojih je Patria došla, brojne općine i gradovi su već počeli razmatranje na kojii način će reagirati nakon što zakon bude objavljen u Službenom listu FBiH, a jedna od opcija je i apelacija Ustavnom sudu FBiH.

Zakon o pravima boraca i članova njihovih porodica stupit će na snagu nakon objave u Službenom listu FBiH, a prije toga će ga morati potpisati predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, u čijem su Uredu kazali da im ovaj zakon još nije stigao na potpisivanje, piše Patria.

Predstavnički dom podržao je Zakon o pravima boraca na sjednici od 16. jula, a isto je učinio i Dom naroda dva dana kasnije.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu