Saša Magazinović

Bojim se da nekome odgovaraju krize u BiH

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH bio je gost Dana uživo, gdje je komentarisao novu političku krizu, ali odnose u regiji.

Kazao je to da je jučer je bilo radno u Parlamentu, svi zastupnici su učestvovali u radu, jer je jučer je bila i sjednica Kolegija, gdje je Mladen Bosić uputio zahtjev za odgađanje sjednice, ali ništa drugačiji dan od bilo kog drugog.

Danas – dosta drugačije. “Kolege iz RS nisu prisustvovale, kvoruma je bilo – ali ne i kvoruma za donošenje odluka. Sjedinca se nastavlja 7. marta.

Da li ga je potez parlamentaraca iz RS iznenadio, Magazinović kaže:

“Mene je to iznenadilo. Njihov zahtjev je da Izetbegović odlučivanje o važnoj stvari, odnosno revizije tužbe – da se vrati u institucije, da se sazove sjednica Predsjedništva i da se o tome drugačije raspravlja, nego što se u javnosti raspravlja”.

Tvrdi da to ima smisla, ali: “Bojkot rada je začuđujući i to je antidejtonsko djelovanje, i to je bezbroj puta rečeno”.

“Bilo bi logično da su došli na Parlament i rekli ‘hajde da razgovaramo’. Nije ovo prva ni posljednja kriza. Ako svaku budemo rješavali bojkotom – nećemo daleko dogurati”, ocijenio je.

“Svi su se zakleli da će poštovati institucije BiH, a malo ih je u globalu, koji to čine. Svi ih poštuju onako kako im odgovara”, kazao je gostujući u Danu uživo na N1.

“GO SDP je donio svoj stav i ocjenu rekavši da podržava postupak revizije, ako postoje novi dokazi koji su u skladu s onim što Međunarodni sud pravde zahtjeva. Istina i pravda iznad svega, ako dokazi ne postoje ulazimo u političku ravan”.

Kaže da se rasprave vode kroz medije, koje su političke prirode. “Niko ne govori o argumentima. Treba javnosti reći onako kako jeste, ostalo je zamajavanje – i bojim se da nekome odgovaraju ove krize, u smislu politizacije”.

Za reviziju tužbe BiH protiv Srbije rok je skoro istekao.

“Ja sam danas od jednog od kolega koji se razumije u matriju čuo da su bila tri slučaja kada su strane tražile reviziju presude. Sva tri su odbijena, a jedna jer je zahtjev predan zadnjih dana. Takav pristup je neozbiljan, ali sud donosi odluku. Ne tvrdim da je namjerno neko čekao 10 godina pa da se s ovim bavi posljednjih 10 dana, ali svjedoci smo da se u BiH čeka minut do 12”.

Kaže da je ovo preozbiljna stvar da bi se ovako razgovaralo o njoj.

“Mi zaslužujemo da nam se kaže šta je radio agent, i šta su radili ovi što su im puna usta patriotizma. Građani zaslužuju pošteniji odnos, jer su predmet omalovažavanja”.

Da li bi revizija mogla ugroziti odnose u regiji?

“Ugrozit će, ali ništa važnije od pravde i istine. Ako dokazi postoje – može se to nekome sviđati ili ne. Ako dokazi ne postoje, ne trebamo zatezati odnose. Naši susjedi se često ponašaju superiorno u odnosu na nas. Jesu uređeniji, ali im ništa ne daje na pravo da se uređuju odnose u BiH”.

Rezolucija o napretku Hrvatske

“Da bi susjedi imali kredibilitet da savjetuju nas, trebali bi počistiti ispred svog praga. Tretiraju nas često kao zemlju sa posebnim potrebama, a sebe kao naše skrbnike”, kazao je Magazinović, dodavši da to uopće ne čine.

“Ako političari Hrvatske insistiraju na tome kako BiH treba da izgleda, tako i mi imamo pravo da im ukažemo na probleme u Hrvatskoj na koje bi trebali da ulože energiju. Korupcija, LGBT zajednice, ekonomija… Hrvatska je ponovo uvrštena u korumpirane zemlje. Najveća nacionalna manjina u Hrvatskoj, Srbi, imaju značajno umanjen broj. Možda da Hrvatska svojim postupkom da im da status konstitutivnog naroda”.

U rezoluciji koju je podnio tvrdi da je neravnomjeran razvoj regija u Hrvatkoj, a ono što se preljava u BiH je jačanje desničarskih pokreta. “Oni su antifašstička zemlja, tako treba da se ponašaju, a nuklearni otpad da ne odlažu na granici sa BiH”.

“Mi bi im mogli reći – ‘mi imamo problema i bez vas’. Hajmo biti dobri susjedi i pomagati jedni drugima, a ne da im se miješamo u odnose”, kazao je Magazinović.

Ima li sankcija za bojkot sjednica?

“Zastupnici SNSD-a bojkotuju sjedince kada njima predsjedava Šefik Džaferović. Njihove optužbe prema Džaferoviću su neopravdane. Poslanici ne sude o prošlosti, nego sudovi. Ponavljaju istu stvar i napuštaju sjednice. Znam da je to za Džaferovića frustrirajuće, ali niko nije poduzeo nikakav potez u tom pravcu jer im akti ne dozvoljavaju”.

Ipak – neće se ništa desiti, sankcija neće biti, potvrdio je.

“Ali se nadam da će se ljudi do 7. marta dozvati pameti. Nije parlament BiH zadužen za probleme u Sarajevu, nego za čitavu BiH”, izjavio je Magazinović na koncu gostovanja na N1.

(Izvor:N1)


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu