GO SDP Mostar

Blokirajte uzrok, ne posljedicu

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar, Edin Zagorčić, na vanrednoj press-konferenciji u četvrtak je apelovao na građane, koji već danima drže u blokadi ulaz na Deponiju “Uborak” da blokiraju “uzrok, a ne posljedicu”, jer je količina smeća po gradskim ulicama, usljedn neodvoženja otpada, poprimila alarmantne razmjere.

“Molimo sve one koji su blokirali deponiju, duboko uvažavajući njihove zahtjeve, cijeneči i podržavajući njihove dobre namjere, da blokiraju uzrok, a ne posljedicu, a to je Gradska uprava”, rekao je Zagorčić, navodeći kako je Gradska uprava “odgovorna za stanje u gradu, i za deponiju i za odvoz smeća”.

“U blokiranju uzroka, rado ćemo im se pridružiti”, dodao je Zagorčić.

On je kazao kako situacija koju danas imamo “očito izmiče kontroli”. “Mostar je zatrpan otpadom i to realno predstavlja veliku opasnost po zdravlje i sigurnost građana”, rekao je Zagorčić.

On je zatražio hitnu deblokadu deponije i angažman svih raspoloživih resursa radi što bržeg odvoza smeća i sapiranje ulica. Zahtijeva od Gradske uprave da hitno angažira medicinske službe, kako bi se tačno utvrdilo stanje i na Deponiji i na kolektoru otpadnih voda, odnosno kako bi se konačno saznalo da li postoji prisustvo piralena ili nekog drugog otrova, te da se nalazi prezentiraju javnosti.

U SDP-u zahtijevaju, ukoliko se nalazima utvrdi prisustvo otrovnih materija, da se provede istraga i sankcioniraju odgovorni.

Na vanrednoj press-konferenciji SDP-a Mostar je rečeno kako zbog ogromnih količina otpada na ulicama gradu prijeti zaraza.

“Kad pogledamo sve ove slike i ovo gdje živimo, mi faktički živimo u deponiji. Mi smo u epicentru deponije”, kazala je dr. Selma Jakupović, SDP-ova vijećnica u posljednjem sazivu Gradskog vijeća Mostara, dodajući kako sada prijete respiratorne infekcije, razna maligna oboljenja, a tu je i pitanje pitke vode.

starmo.ba