GO SDP Mostar

Blokirajte uzrok, ne posljedicu

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar, Edin Zagorčić, na vanrednoj press-konferenciji u četvrtak je apelovao na građane, koji već danima drže u blokadi ulaz na Deponiju “Uborak” da blokiraju “uzrok, a ne posljedicu”, jer je količina smeća po gradskim ulicama, usljedn neodvoženja otpada, poprimila alarmantne razmjere.

“Molimo sve one koji su blokirali deponiju, duboko uvažavajući njihove zahtjeve, cijeneči i podržavajući njihove dobre namjere, da blokiraju uzrok, a ne posljedicu, a to je Gradska uprava”, rekao je Zagorčić, navodeći kako je Gradska uprava “odgovorna za stanje u gradu, i za deponiju i za odvoz smeća”.

“U blokiranju uzroka, rado ćemo im se pridružiti”, dodao je Zagorčić.

On je kazao kako situacija koju danas imamo “očito izmiče kontroli”. “Mostar je zatrpan otpadom i to realno predstavlja veliku opasnost po zdravlje i sigurnost građana”, rekao je Zagorčić.

On je zatražio hitnu deblokadu deponije i angažman svih raspoloživih resursa radi što bržeg odvoza smeća i sapiranje ulica. Zahtijeva od Gradske uprave da hitno angažira medicinske službe, kako bi se tačno utvrdilo stanje i na Deponiji i na kolektoru otpadnih voda, odnosno kako bi se konačno saznalo da li postoji prisustvo piralena ili nekog drugog otrova, te da se nalazi prezentiraju javnosti.

U SDP-u zahtijevaju, ukoliko se nalazima utvrdi prisustvo otrovnih materija, da se provede istraga i sankcioniraju odgovorni.

Na vanrednoj press-konferenciji SDP-a Mostar je rečeno kako zbog ogromnih količina otpada na ulicama gradu prijeti zaraza.

“Kad pogledamo sve ove slike i ovo gdje živimo, mi faktički živimo u deponiji. Mi smo u epicentru deponije”, kazala je dr. Selma Jakupović, SDP-ova vijećnica u posljednjem sazivu Gradskog vijeća Mostara, dodajući kako sada prijete respiratorne infekcije, razna maligna oboljenja, a tu je i pitanje pitke vode.

starmo.ba


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu