Ko će odgovarati za izgubljenih 50.000KM poreznog novca građana ZDK?

Bivši direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK Senaid Begić dobio i treću presudu protiv Zavoda

Senaid Begić, bivši direktor ZZO ZDK koji je poslije isteka mandata krajem marta 2016.g. nezakonito dobio otkaz od strane tadašnjeg v.d.direktora Dževada Hamzića ovih je dana dobio i treću po redu presudu protiv Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK.

Prema ovoj presudi ZZO ZDK mu je kao tužitelju dužan u roku od 15 dana nadoknaditi iznos od preko 30.000 KM. Tačnije,na ime naknade za plaće iznos od 20.746,71 KM, naknade na ime doprinosa iznos od 7.366,17 KM i naknade za troškove parničnog postupka iznos od 2.489,25 KM. Podsjećanja radi, i prve dvije presude Općinskog i Kantonalnog suda iz novembra 2016., i septembra 2017.godine. Zavod su ukupno koštale 12.533,30 KM, čime je bila namirena šteta nanesena Begiću samo za period do podnošenja tužbe odnosno za period prvih pet mjeseci nezakonitog otkaza.

Prostom računicom jednostavno je izračunati da su samo po ovom osnovu nepotrebni sudski sporovi Zavod ili bolje rečeno zdravstvene osiguranike koštali preko 43.000 KM. Ovoj cifri je potrebno dodati i desetak hiljada KM za kamate i troškove angažovanja advokata kao zastupnika ZZO ZDK u ovim sporovima, koji je dobio angažman uprkos činjenici da Zavod ima Pravnu službu i nekoliko uposlenih pravnika. Klasični politički linč koji je na djelu provodio v.d.direktor Hamzić nad bivšim direktorom Begićem je državu samo do sada koštao preko 50.000 KM.
Poslije svega, javnosti se postavlja otvoreno pitanje ko i kada će odgovarati za štetu koja je nastala kao posljedica nečijeg hira i političkog progona na račun države, a preko leđa građana koji plaćaju doprinose.

Ovaj slučaj je očit primjer da je krajnje vrijeme da pojedinci koji u ime države svjesno zloupotrebljavaju svoje pozicije, konačno počnu u skladu sa zakonom odgovarati za svoje postupke.

visoko.co.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.