Lana Prlić za N1

Bilo mi je prestrašno da neko ukrade moje građansko pravo

Lana Prlić, potpredsjednica Socijaldemokratske partije BiH i nova zastupnica ove stranke u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, za N1 je govorila o situaciji da nije imala nijedan glas na svom biračkom mjestu, te pojasnila šta se desilo.

Kaže da je gledala je po biračkim odborima koliko je imala glasova i otkrila da na svom biračkom mjestu u centru Mostara nema nijednog glasa.
“A sigurna sam da sam ja glasala i da je moja mama glasala, ako niko drugi”, pojasnila je.

Kaže da nakon što je objavila tu informaciju na društvenim medijima, počeli su je zvati ljudi sa njenog biračkog mjesta i kazali da su i oni glasali za nju.
“Ipak to je moja osnovna škola i moje naselje u kojem živim. Mi smo napisali žalbu CIK-u i CIK je otvorio tu kutiju i prebrojao samo moju listu, tj. listu SDP-a za Parlament Federacije i tu našao osam mojih glasova”, istaknula je.

Prlić kaže da je otišla i malo dublje sa tom analizom i vidjela da se to nije desilo samo u slučaju SDP-a, nego da se nisu brojali preferencijalni glasovi, samo glasovi partija, odnosno kako je kome odgovaralo ili im je bilo lijeno da broje.

Dalje navodi da je zahtjev SDP-a za brojanjem svih kutija odbijen.

“Išli smo jednostavnom logikom. Ako se desi na mom biračkom mjestu da su meni ukrali osam glasova, a imamo preko tri hiljade biračkih mjesta u BiH, mislim da je jasno šta se radi u ruralnim sredinama, ako se to radi u urbanoj sredini i u centru grada”, navela je u razgovoru sa Almom Dautbegović Voloder.

Kaže da je nakon svega bila razočarana.

“Nije problem što su ukrali da je neko glasao za mene, ali su ukrali moj lični glas. To mi je bilo nešto prestrašno, da neko ukrade moje demokratsko pravo”, istakla je.
Podsjećamo, Lana Prlić je prvobitno izabrana u Parlament FBiH preko kompenzacijske liste, da bi prije nekoliko dana CIK promijenio izborne rezultate i dodijelo joj redovni mandat.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu