Lagumdžija

BiH već ima dovoljan broj stranih donatora za izgradnju novih kuća za ugroženo stanovništvo

Na sastanku smo se dogovarali kako da specificiramo i procijenimo štete da bi bili spremni prema donatorima odnosno državnim organima vezano za pomoć općinama da bi što je moguće prije sanirali štete od poplava – kazao je za Agenciju Fena premijer ZDK-a Munib Husejnagić

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, poslanik u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Jasenko Selimović i premijer ZDK-a Munib Husejnagić jučer su posjetili stradala područja u općini Doboj Jug. 

Oni su tokom posjete razgovarali o modalitetima i načinima izlaska iz situacije nakon poplava u BiH. 

– Na sastanku smo se dogovarali kako da specificiramo i procijenimo štete da bi bili spremni prema donatorima odnosno državnim organima vezano za pomoć općinama da bi što je moguće prije sanirali štete od poplava – kazao je za Agenciju Fena premijer ZDK-a Munib Husejnagić. 

Tokom posjete Maglaju, gdje su razgovarali s načelnikom Općine Maglaj Mehmedom Mustabašićem, naglašeno je da je u ovoj općini prioritet čišćenje i dezinfekcija, te kontrola o ispravnosti zemljišta koju će obaviti Federalni zavod za agropedologiju. 

Navodeći da je na ovom području spašeno više od 90 posto stoke, Husejnagić ističe da većini farmi nedostaje hrana za tov goveda, zbog čega treba obezbijediti sjemena u cilju silaže za ishranu stoke. 

– Prije svega, radimo na pripremi i analizi, broju kuća i stanova, te brojnom stanju klizišta i oštećenju infrastrukture. To trebaju sistemski na jednom mjestu specificirati općine i kantoni – kazao je Husejnagić. 

Načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić učesnike sastanka je informirao da je 1.700 porodica iseljeno iz svojih kuća i stanova. Od 30 do 50 kuća je po osnovu klizišta ili oštečenja od poplava neuseljivo i na tim područjima se neće moći graditi. 

– Zato smo s načelnikom razgovarali da se snimi situacija koliko ljudi ima svoje vlastito zemljište, a koliko je onih kojim država treba obezbjediti novu lokaciju i sredstva za novi dom – dodao je Husejnagić. 

Kako bi stambeni objekti bili izgrađeni do jeseni, podsjeća on, u pripremi su izmjene i dopune Zakona o građevinskom zemljištu FBiH kojim bi se dozvolilo da se državno zemljište vlasništvo Općine dodijeli porodicama, koje nemaju nove lokacije.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.