Hadžić

BiH postaje čvorište spajanja istoka i zapada

Dodao je da postoje procedure koje moraju biti realizirane kako bi BiH preuzela potpunu kontrolu zračnog prostora, što bi, ako nastavimo ovim tempom, moglo biti okončano u oktobru ove godine

SlikaMinistar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damir Hadžić izjavio je  da je preuzimanjem kontrole nad bh. nebom dovršen posao započet prije 12-13 godina i da je to jedan od velikih uspjeha tog ministarstva i Vijeća ministara BiH.

Dodao je da postoje procedure koje moraju biti realizirane kako bi BiH preuzela potpunu kontrolu zračnog prostora, što bi, ako nastavimo ovim tempom, moglo biti okončano u oktobru ove godine.

– Tada bi bila otvorena jedna nova perspektiva jer smo povećali broj preleta iznad BiH za 30 posto i BiH postaje čvorište spajanja istoka i zapada. Nadamo se da ćemo tako postati regionalni lider zračnog prostora i razvoja ove oblasti – rekao je Hadžić u intervjuu za TV N1.

Gotovo  40 miliona KM je utrošeno na uspostavu domaćeg sistema kontrole letenja, a ministar Hadžić je u više navrata kazao da će se sredstva ubrzo vratiti i da očekuje dobit od 165 miliona KM samo do kraja naredne godine.

– Ulaganja su bila obavezna investicija kako bismo mogli preuzeti zračni prostor. Tendencije govore o povećanju saobraćaja i BiH može očekivati veći prihod od preleta. Bitno je da se naš zračni prostor vrati u panevropski okvir. Sva ta sredstva će ići prema BiH i bit će korištena za budući razvoj – pojasnio je Hadžić.

Prije dvije godine ministar Hadžić je izjavio da su stvorene sve pretpostavke da BiH dobije punih 330 kilometara autoputa na Koridoru 5-C već do 2020. godine.

Naveo je da i dalje misli da je 2020. godina ta kada trebamo imati završen Koridor 5-C kroz BiH i da su sredstva na dohvat ruke.

– Imamo mnogo naznaka koje ukazuju da BiH može doći do svojih 330 kilometara autoputa i povezati svoje južne i sjeverne granice. Najveća pobjeda BiH je Jadransko-jonska cesta, a to tvrde i ljudi koji dolaze iz najvećih evropskih zemalja. Time bi jugoistok Evrope koristio tu cestu, išao Koridorom 5-C i tako bi BiH počela zaista povezivati istok i zapad – rekao je Hadžić.

Nedavno su prijevoznici iz RS-a blokirali , a zatim i odblokirali granične prijelaze, a Ministarstvo je najavilo formiranje radne grupe koja bi utvrdila eventualne potrebe izmjena Pravilnika o uvjetima za izdavanje licenci i kvalifikacionih kartica vozača.

Hadžić je naglasio da je najvažniji zaključak da 15. aprila ističu sve licence, a da to Ministarstvo preuzima svoju obavezu da izdaje kartice za međunarodni prijevoz, te da neće praviti nikakvu vrstu ustupaka.

– Ustavna nadležnost BiH treba biti provedena, a posljednji slučaj blokade je bio ispolitiziran. Veliki postotak prijevoznika je preuzeo licencu. Niko mimo BiH ne može izdavati saglasnost i licence za međunarodni prijevoz svojih prijevoznika – kazao je Hadžić.

On je istakao da je završen prvi dio digitalizacije, a da je prije njegovog dolaska u Ministarstvo urađeno  jako malo, te da su imali jako puno posla pred sobom.

– Pred kraj 2014. zatvorena je druga faza digitalizacije. Nećemo dozvoliti da frekventni centar bude podijeljen jer novih podjela neće i ne smije biti – rekao je Hadžić.

Dodao je da je sumiranje konačnih rezultata popisa stanovništva u završnoj fazi, ali da očekuje da ti rezultati budu predmetom različitih spekulacija.

– Popis je prošao u najboljem redu i označen je kao jedan od najboljih projekata – kazao je Hadžić za N1.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.