Saša Magazinović

BiH nema unutrašnji kapacitet da prebrodi prepreke na evropskom i NATO putu

Regionalni, međunarodni i geopolitički odnosi u Jugoistočnoj Evropi bili su tema nedavno održanog skupa u Garmisch-Partenkirchenu. Riječ je o svojevrsnom pledoajeu zajedničkom angažmanu Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke u našoj regiji. A nezaobilazna tema bila je i Bosna i Hercegovina.

Njemački Garmisch-Partenkirchen mjesto je na kojem se odnedavno krenula razvijati jača potpora budućim koracima u zajedničkom angažmanu SAD-a i Njemačke na prostoru Zapadnog Balkana, tako i Bosne i Hercegovine. Revitalizacija evropskog puta nužna. Nakon njemačko-britanske inicijative iz 2014. godine, ovo novo partnerstvo – prema mišljenjima uključenih u proces – moglo bi biti prilika za sigurnije i brže korake.

“Svjedočimo da međunarodna zajednica dugo vremena ne govori jednim glasom, da je Bosna i Hercegovina često poligon za prepucavanje velikih svjetskih sila, da smo geostrateški interesantni. Ali isto tako svjesni smo da bez pomoći izvana mi nemamo unutrašnji kapacitet da prebrodimo prepreke na evropskom i NATO putu, a prije svega nemamo kapacitet za izmjenama ustava što je tema zadnjih deset godina”, kazao je Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentu BiH i predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH.