Saša Magazinović

BiH nema unutrašnji kapacitet da prebrodi prepreke na evropskom i NATO putu

Regionalni, međunarodni i geopolitički odnosi u Jugoistočnoj Evropi bili su tema nedavno održanog skupa u Garmisch-Partenkirchenu. Riječ je o svojevrsnom pledoajeu zajedničkom angažmanu Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke u našoj regiji. A nezaobilazna tema bila je i Bosna i Hercegovina.

Njemački Garmisch-Partenkirchen mjesto je na kojem se odnedavno krenula razvijati jača potpora budućim koracima u zajedničkom angažmanu SAD-a i Njemačke na prostoru Zapadnog Balkana, tako i Bosne i Hercegovine. Revitalizacija evropskog puta nužna. Nakon njemačko-britanske inicijative iz 2014. godine, ovo novo partnerstvo – prema mišljenjima uključenih u proces – moglo bi biti prilika za sigurnije i brže korake.

“Svjedočimo da međunarodna zajednica dugo vremena ne govori jednim glasom, da je Bosna i Hercegovina često poligon za prepucavanje velikih svjetskih sila, da smo geostrateški interesantni. Ali isto tako svjesni smo da bez pomoći izvana mi nemamo unutrašnji kapacitet da prebrodimo prepreke na evropskom i NATO putu, a prije svega nemamo kapacitet za izmjenama ustava što je tema zadnjih deset godina”, kazao je Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentu BiH i predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu